Klimatkrisen påverkar även de rika vindrickarna och Alperna-älskarna

Klimatkrisen påverkar även de rika vindrickarna och Alperna-älskarna

Photo by World of Magic / Unsplash

Privilegierade vanor kommer påverkas av den fortsatt ökade uppvärmningen. Regeringens klimatpolitik ökar utsläppen när det behövs krafttag för drastisk minskning. Det kommer slå hårt mot vanliga människor i Sverige, men även mer välbärgade behöver inse att deras beteenden kommer förändras.

Vinodlingen i Europa är under förändring och hot. Vinområden i Frankrike och andra länder står inför svåra förhållanden på grund av klimatet. Chablis har länge varit ett populärt vin bland överklass och medelklass och kommer enbart ifrån ett område i norra Bourgogne med samma namn. Men snart kommer det bli precis som Annette Sundberg en gång sa i Solsidan:
 ”Vart är min Chablis? Jag vill ha den, Chablis, Chablis, Chablis!” Inte att finnas tillgängligt för de allra flesta. Snart har vindistriktet gjort sitt, det som kommer återstå av skörden kommer bli ännu dyrare. Området är inte ensamt. Champagne, hela Bourgogne, Rhonedalen, Piemonte och många andra vinområden är hotade. I och med klimatpåverkan ökar kostnaderna vilket betyder att även om skörden kan bli bra ökar priserna. De populära vindistrikten kommer snart vara för dyra för gemene man.

Många svenskar älskar Alperna. Jag har bott och besökt många områden i regionen. Det kryllar av svenskar överallt. Det undgår inte någon att klimatförändringarna drabbar Alperna och dess glaciärer om man besökt bergen genom åren. Snögränsen stiger, snö finns enbart i pisterna, skidåkningen känns sämre med mer konstsnö och glaciärerna smälter. I liften kan man höra skidåkare från alla olika länder diskutera hur mycket snö det funnit förr och pekar på nu kala marker bredvid pisten.

Populära orter som Saalbach, Kitzbühl och Kirchberg är hotade. Stig-Helmer och Snowroller-gängets skidsystem kommer snart tvingas stänga. Saint Gervais i Frankrike är redan en av de skidorter som fick stänga ner förra säsongen. Troligen är det drygt ¼ av alla europeiska skidsystem som kommer vara extremt hotade nästkommande år enligt studier. Det är främst skidsystem som är lite lägre belägna som är i riskzonen.

De skidorterna som ligger högre upp bland bergen kommer också att drabbas. Priserna kommer gå upp och de som brukar dricka Chablis ibland och åka till Alperna kommer nu märka att det är en större ekonomisk kostnad för plånboken än innan. Kanske har man inte råd med de gamla vanorna. Alperna är hotade! Det gör ont i mig att se och höra hur klimatet förändrat förutsättningarna för pistarbetet samtidigt som jag konkret ser hur dyrt ett pistkort blivit på grund av de ökade omkostnaderna.

Klimatförändringarna påverkar även de privilegierade och det är bara början på vanor som kommer förändras i takt med ändrade förutsättningar och stigande priser. Inflation är och kommer bli konsekvenser av ändrat klimat. Ingen borde tycka att svensk klimatpolitik är 10/10, som klimatministern nyss påstod! Jag skulle däremot säga att rädda klimatet, Alperna, vindistrikten, turistnäring och företag i Sverige och i Europa bör vara en liberal syn på vad en 10/10 klimatpolitik innebär.

De övre skikten i Sverige är inte nöjda med regeringens klimatpolitik när de ser sig om. Det är priserna på systemet som kommer få medelsvensson och överklassen att inse att klimatkrisen är på allvar? Det är dags att hela Sverige reagerar, oceaner kanske har tid, men glaciärerna har det inte!

Lovisa Rydh, vice-ordförande GSHF