William Morris + Bonuslänkar

I senaste numret av Libertas skrev undertecknad en lååååång essä om William Morris idéer och verk (bläddra fram till tionde uppslaget). För den som vill läsa mer och följa upp vissa spår i texten tänkte jag dessutom ge några länkar:

En av de ursprunliga inspirationskällorna, som inte kom med i referenslistan, var Rasmus Fleischers nästan lika långa bloggpost från början av året: Anarkism, konst, arbetsdelning och medeltid. Där jämförs Morris med Kropotkin, och det luftas funderingar om att tillämpa tanken om upphävandet av den estetiska sfären (eller mellan ars och techne) i vidare sammanhang än bara för konsten. Det är, som ofta med Fleischer, långt, rappt och i bästa möjliga mening oförutsägbart.

I inledningen refererar jag också till ett paper av Tobias Harding: Vad är kulturpolitik?: Professionellt, smalt och okontroversiellt? (även detta ursprungligen hittat via Rasmus Fleischer). Harding hör väl knappast till vårat gäng, men hans blogg innehåller likväl mycket läsvärda kommentarer av kulturpolitik och föreningsliv i Sverige (som denna, om föreningslivets utveckling). Hans paper om kulturpolitik benar väl ut olika innebörder i begreppet och ger en god översikt över själva fältet i ett organisationsperspektiv.

I slutet av texten räknar jag upp några mindre texter av Morris, som kan vara en god början om man är intresserad av hans tänkande:

Och så har Marxists.org såklart en attans massa ytterligare texter av honom i sitt arkiv.

Mycket nöje!

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *