Vi måste vinna slaget om historieskrivningen

foto tt

I söndags samlades 2 000 antifascister vid La Mano i Stockholm för att visa sitt avsky mot det nazistiska våldet. Foto: TT.

 

Samtidigt som Showan ligger på Universitetssjukhuset i Lund och kämpar för sitt liv, finns det en kamp som vi andra kan bedriva på utsidan. För när den brutala nazistattacken i Malmö går till historieböckerna, är det upp till oss vad vi vill att man ska säga om den om tio år. Eller redan här och nu.

 

Att kalla nazisternas mordförsök för ”extremistbråk” är allvarligt av flera skäl.

 

För det första spelar vi mediernas kalla sensationsjournalistik i händerna. Medierna tjänar på att framställa nazisternas våld som ”våldsamma sammandrabbningar”. Det säljer och genererar klick på deras nätupplagor. För det andra vill även liberalerna dra nytta av den senaste tidens nazistattacker för att utmanövrera den antirasism som kommer från vänster. Dels för att plocka politiska poäng, dels för att misskreditera vänstern.

 

Den här veckan har Liberala Ungdomsförbundet bjudit in Sverigedemokratisk Ungdom till sin manifestation mot rasism på fredag. Och Per Gudmundsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, har försökt smutskasta organisationen Studenter mot rasism, efter att de hållit en antirasistisk demonstration utanför skolan Vasa Real i Stockholm.

 

För det tredje ser polisen nu sin chans att lagföra ”vänsterextremister”. Vi såg det i Kärrtorp och vi ser det i Malmö. I samband med mordförsöket i Malmö har nazisternas motanmälningar mot de skadade antirasisterna förvandlats till snaskiga ”avslöjanden” som när Expressen spred ryktet att det var nazisterna som blev attackerade och inte tvärtom. Källan var ”enligt vissa uppgifter…”.

 

Hittills har polisen kritiserats för att de dröjt länge med att förhöra de skadade personerna. Den allvarligaste kritiken handlar dock om att de avskrivit en av de skadade antirasisterna från polisutredningen med motiveringen att hon inte längre anser sig ha blivit utsatt för brott. Men i tidningen Arbetaren berättar hon att polisen ljuger, att de har avskrivit henne från utredningen mot hennes vilja.

 

Det är viktigt att komma ihåg att även Säkerhetspolisen hör till de som tjänar på att nazistattacken i Malmö framställs som ett extremistbråk. Inför valåret har Säpo fått ökade anslag för att bekämpa ”politisk extremism” och anställt trettio personer vars huvudsakliga uppgift är att sätta dit ”vänsterextremister”. Trots att deras egen rapport pekat ut att nazisterna är de som står för det grova våldet och är farligast. Trots att det är nazisterna som åker ner till Ukraina och kommer hem och försöker mörda oliktänkande.

 

Det är valår och den organiserade fascismen är på frammarsch. Om vi ska kunna bygga ett folkligt och brett antifascistiskt motstånd som kan hålla Sverigedemokraterna och nazisterna borta, behöver vi en gång för alla göra upp med den så kallade kålsuparteorin. När nazister attackerar barnfamiljer i Kärrtorp eller feminister på väg hem från en 8 mars-demonstration, måste vi kalla saker vi dess rätta namn. Antirasister och feminister är inte lika goda kålsupare som nazister.

 

Det kan tyckas absurt att det finns de som vill att mordförsöket i Malmö ska beskrivas som något annat än det var. Det kan verka känslokallt att liberaler bjuder in sverigedemokrater till en antirasistisk manifestation, samtidigt som Showan svävar mellan liv och död. Men det sker ändå, och därför måste vi föra en kamp på debattsidor och i kommentarsfält, på arbetsplatser och i klassrum. Kampen om historieskrivningen. Om vad som egentligen hände i Malmö natten till i söndags. Den kampen har redan börjat och du är välkommen att delta.

 

Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *