Vi borde skärpa konfliktlinjerna – inte kompromissa

1261941_1200_675

 

Råkar slå över till SVT2 och ser Lars Stjernkvist (S) från Socialdemokraterna i Norrköping debattera för sitt liv mot Jonas Sjöstedt (V) för att förklara att socialdemokratin måste släppa kravet på vinsttak i välfärden. SVT:s Agenda arrangerar debatten med anledning av att ett antal kommunalråd från det socialdemokratiska partiet i  Dagens industri dömer ut alla idéer om vinstbegränsning i välfärden.

 

Lars Stjernkvist (S) lanserar i debatten istället en ny idé – vi måste kompromissa! Ja, den tanken har ju absolut aldrig provats förut. Det senaste 30 åren har socialdemokratin till exempel bara begränsat sig till att hjälpa till med att släppa in nyliberalismen i offentlig sektor, hållit tillbaka löneutvecklingen för vanliga arbetare och sanerat ekonomier på ett sådant brutalt sätt att offentlig sektor knappt varit igenkännbar när den kommit ut ur krisdimman.

 

Lars Stjernkvist vill kompromissa över blockgränsen, till skillnad från Jonas Sjöstedt, och föreslår att vi inte ska ha vinsttak i välfärden – läs noga, inte ens vinstförbud, utan vinsttak, är kontroversiellt för Lars Stjernkvist – alltså samma linje som Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Förlåt, vad var det vi skulle kompromissa om igen? Fascismen gror i vårt samhälle därför att de partier som ska slåss för människan utan makt saknar samhällsvisioner och framstår som en grå massa tillsammans med borgerligheten.

 

Vanliga människor ser inte skillnaden mellan Moderaterna och Socialdemokraterna och väljer att rösta på Sverigedemokraterna därför att de är de enda som erbjuder ett alternativ till dagens borgerliga tillvaro. De erbjuder fascism. Då vill Lars Stjernkvist tillsammans med ett antal socialdemokratiska kommunalråd säga ja till vinster i välfärden därför att borgarna också tycker det. Jag har svårt att inte landa i slutsatsen att sådana som Lars Stjernkvist (S) är fascismens nyttiga idioter.

 

Alexander Petersson

Libertas redaktion

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *