Vem kan bo i en utredning?

SONY DSC

Var ska vi bo? Det är dags att bygga bort bostadsbristen. Bilden är från Laboremus manifestation 2013. 

 

Det är en vecka kvar till valdagen. En vecka, sen byter Sverige förhoppningsvis riktning och vi får en regering ledd av Socialdemokraterna. Precis som det brukar så lovas det saker hit och dit. Jag hoppas, precis som vanligt, att det vi lovar blir sant. En sak som jag verkligen hoppas blir sann är alla de nya lägenheter och studentlägenheter som vi i S vill bygga. Självklart har Moderaterna kommit med ett löfte de också, de vill också bygga bostäder.

 

Det är ganska spännande att Moderaterna efter åtta år (där de ibland till och med förnekat bostadsbristen) nu äntligen vill bygga en massa nya lägenheter. Med tanke på att de tidigare lovat en massa nya bostäder och att sedan inte blivit av så har jag inte så stor tillit till deras löfte.

 

Istället för att bygga nya, hållbara lägenheter med bra standard och tillgänglighet har man tillsatt utredning efter utredning efter utredning. Alla de här utredningarna måste ju ha kommit fram till en massa bra grejer tänker du då. Nej. Nope. Nothing. Nada.

 

Fast om man ska vara lite rättvis så har de ju faktiskt instiftat större friggebodar till folket (eller ja, studenterna)! Så kallade Attefallshus. De kom ju faktiskt på en bra grej till, vi gör det lättare att bygga om vindar så att bostadsrättsägare och villaägare kan hysa in studenter och unga på sina vindar, ett eget litet vindsspöke som rasslar omkring, vad trevligt! För studenter och  unga vill ju inte ha ett eget boende med bra standard och bra tillgänglighet, nej då. En sak till, nu kan du hyra ut din bostadsrätt för vad du vill, det kan kosta precis så mycket som du vill och hyresgästen kan inte överklaga till hyresnämnden. Gud vad bra! Tänk så mycket nya lägenheter det har blivit!

 

Nej, jag ska sluta vara sarkastisk, men det är svårt att hålla sig för skratt när man ser resultatet av moderaternas bostadspolitik de senaste åtta åren. Det vi istället måste göra är att införa statliga investeringsstöd till bolag som vill bygga lägenheter för unga och studenter, se till att det verkligen byggs nya, hållbara och tillgängliga lägenheter som står i 100 år eller mer. De lägenheter som lovats räcker inte men det är en bra start och det känns hoppfullt att en möjlig kommande regering ser behovet som finns.

 

 

Emma Nilsson
Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *