Vem betalar för din Thailandsresa?

thai

 

Över vintern är det många som passar på att åka på semester och det undgår oftast ingen på sociala medier när någon rest bort. Självklart ska man få stoltsera med att man är en av de få, men ändå rätt många, lyckliga som lyckats undgå den här vidriga vintern som återkommer år ut och år in.

 

Ett vanligt sådant semestermål för svenskar är Thailand. Under Franco-regimen i Spanien lyftes frågan om det verkligen var etiskt riktigt att resa på solsemester till den spanska diktaturen där oppositionella avrättades för sina åsikter. Man ska inte legitimera förtryckarregimer och det gör man genom att semestra i en sådan som om den vore helt normal.

 

I ett sådant läge skulle man kunna säga att Thailand är en förtryckarregim i nuläget. Idag mördas människor för att de motsätter sig antingen monarkin eller den styrande militärjuntan. Sedan statskuppen 2013 har tusentals människor tvingats till politiska förhör med våldsmakten, människor har “försvunnit” och oppositionella har mördats och fängslats.

 

Thailand är en borgerlig diktatur med en  fascistisk idévärld. Att landet styrs av en enväldig militärjunta påhejad av den thailändska bourgeoisien med säte i Bangkok som kontrollerar medierna och stänger ner oppositionella TV- och radiokanaler och tidningar borde avskräcka tillräckligt. Liksom att den politiska oppositionens ledare antingen är på landsflykt eller åtalats för sin politiska inriktning och försetts med livslånga förbud att verka politiskt.

 

Oppositionen i Thailand har inte varit så här pressad på många år, och samtidigt basuneras propagandan ut om det leende folket. Om du bestämmer dig för att resa till Thailand på solsemester utan att ha någon annan koppling till landet än att du är en ressugen turist, då bör du också fundera på om det är den leende fasaden som vaktas på gator och torg av militär och polis du vill bekräfta, eller om det är de rädda människorna bakom den fasaden. Om du ska resa bort över vintern är det kanske bättre att du väljer ett annat resmål.

 

Alexander Petersson

Libertas redaktion

Bild: demonstration mot regeringen, 2016. BBC.

 

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *