“Varför måste det alltid vara vi?”

Nazi2Simon Lindberg tillhör numera SMR. På kristallnatten i fjol demonstrerade de i Stockholm. Foto: TT.

 

Jag minns när nazisterna började dyka upp på min högstadieskola i miljonprogramsområdet i västra Kristianstad. Nazisterna var några obehagliga snubbar i årskursen under min som köpt fornnordiska tröjor och sökt medlemskap i NSF. De heilade aldrig öppet men folk visste. Jag minns också när NSF började växa i Kristianstad och den lokala tidningen gjorde ett reportage om deras organisation och ledare Simon Lindberg. Lindberg fick posera på trappan till kommunhuset och berättade öppet om hur hans organisation ville avskaffa demokratin med våldets metod. Nazisten på demokratins trappa; bilden var så klart ohygglig.

 

Ordet nazist är spännande, i alla fall etymologiskt. Termen nazi var långt innan Hitler började mörda ett vardagligt sydtyskt begrepp. Nazi var en kortform av Ignatius vilket skulle kunna översättas till vårt ”Jöns”. Nazis var helt enkelt pellejönsar. Så inte längre! Nazister är ömsom fascinerande ömsom skräckinjagande. De utgör den ultimata ondskan och den tydligaste antitesen till vår demokratiska idé. Ett av 1900-talets största trauman ansvarar de för. Nazisterna är tacksamt användbara. De blir det ytterst avskyvärda; ett existentialistiskt rusmedel och på samma gång livshotande. Vi lever alla upp i humanistisk triumf när vi tänker på vad de representerar. Jag antar att de utgör en förutsättning för ett gott korrektiv.

 

Simon Lindberg som poserade på kommunhustrappan kom senare att misshandla deltagare på en av RFSL Kristianstads tillställningar. Han dömdes mot sitt nekande till fängelse för bland annat medhjälp till misshandel. När Janne Josefsson under gårdagskvällen letar efter SMR och undrar vem som ska ställas till svars vrider sig de flesta av obehag; sociala flöden svämmar över av politiska imperativ. I numerära överlägen hotar nassar människor till livet. På offentlig plats drar de kniv. Fidel Ogu knivskars illa av nazister i Hökarängen en vecka innan attacken mot Kärrtorpsdemonstrationen. Han som bara kort var på besök i ett decemberkallt Stockholm frågar Janne J: varför måste det alltid vara vi?

 

Nassevåldet är brutalt, fegt och historielöst men nassevåldet riktas inte mot alla. Alla behöver inte vara lika rädda om sin rygg när de sitter och väntar på en tom tunnelbaneperrong. Nassarna ger sig på de personer de helst av allt vill slippa se i sin patetiska utopi. Det kommer inte vara vita heteros som skadas först. Det kommer vara rasifierade. Det kommer vara queers. Det kommer antagligen vara någon annan än Janne Josefsson.

 

För en dryg månad sen skrev den före detta polisintendenten Eric Rönnegård i ett inlägg på Svenska Dagbladets brännpunkt att polisens nedprioritering av hatbrottsarbetet sedan 9/11 kommit att bana väg för den nazistiska våldsupptrappningen. Frågan om nazisters offentliga möten är rimligtvis inte en fråga om ordning utan en fråga om hets mot folkgrupp. Det vore därför önskvärt att arbetet med hatbrott lyftes fram i regeringens regleringsbrev till polisen eller att hatbrott återigen prioriteras i budgetpropositioner.

 

Den tyske propagandaministern Joseph Goebbels lär ha skrivit att demokratiers största problem är att de ställer resurser till förfogande för sina största fiender. Att de på så vis undergräver sin egen legitimitet. Jag lovar att aldrig mer åberopa ett Goebbels-citat om vi tillsammans bestämmer att felcitering av Voltaire inte är rätt sätt att skydda demokratin, anständigheten och människoliv på.

 

Johanna Mårtensson

Libertas

Share

4 thoughts on ““Varför måste det alltid vara vi?”

 1. of course like your web site however you need
  to take a look at the spelling on quite a few of your posts.
  Many of them are rife with spelling problems and I
  find it very bothersome to inform the truth then again I will definitely come
  back again.

 2. Fantastic post but I was wanting to know if
  you could write a litte more on this topic?
  I’d be very grateful if you could elaborate
  a little bit further. Cheers! cheap flights 2CSYEon

 3. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site offered us with valuable information to work on.
  You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.
  cheap flights yynxznuh

 4. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your webpage?
  My website is in the very same area of interest as yours and my visitors
  would truly benefit from some of the information you present here.
  Please let me know if this ok with you. Cheers!
  cheap flights 34pIoq5

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *