Vad handlar valet egentligen om?

7803h1024
 

EU, som styrts av högern under tre mandatperioder, behöver en omstart. Därför är valet viktigt, menar S-kandidaten och S-studenten Sofia Bohlin. Foto: Scanpix

 

På söndag är det val till Europaparlamentet. Det är ett vägval som handlar om vilka värderingar vi vill ska styra EU och inte huruvida vi tror på kontinenten Europa eller ej som vissa valaffischer hävdar. Det handlar om ett EU som i 15 långa år styrts av högern med förödande resultat. Av moderaterna och deras europeiska kompisar. De har tillsammans gjort den ekonomiska krisen i Europa värre genom en politik som svälter mer än den satsar. Vi håller nu på att förlora en hel generation unga som inte får jobb, kan flytta hemifrån eller få kontroll över sina egna liv.

 

Att inte bry sig om den höga arbetslösheten är både oetiskt, osolidariskt och navelskådande. Därför är arbete en av våra tre viktigaste frågor i EU. Med en aktiv arbetsmarknadspolitik och satsningar i fler jobb och utbildning kan vi bryta massarbetslösheten. Vi vill se en europeisk ungdomsgaranti som ger unga arbetslösa insatser från första dagen och garanterar jobb, utbildning eller praktik till alla unga inom 90 dagar.

 

Det är samtidigt viktigt att de jobb som ges till unga är trygga och går att försörja sig på. Vi ska konkurrera med kunskap och produktivitet, inte med sänkta löner. Det förutsätter att de anställdas rättigheter ges samma skydd som företagens vinstintressen. Högern försöker ibland utmåla en sådan politik som protektionistisk och eller till och med främlingsfientlig. Ingenting kunde vara mer fel. Att säkerställa schyssta villkor handlar om att inga arbetstagare ska utnyttjas av oseriösa företag. Därför kräver vi ett socialt protokoll i EU:s nästa fördrag som skyddar de fackliga fri- och rättigheterna.

 

Klimatförändringarna är inte något att överlåta åt framtiden att hantera, översvämningarna på Balkan är en brutal påminnelse om det. Men i krisens spår har klimatinvesteringarna fått stå tillbaka. När vi socialdemokrater vill ha högre ambitioner för klimatpolitiken i EU, röstar Moderaterna och resten av högern för lägre ambitioner. Vi kan inte vänta på att marknaden eller enskilda människor ska lösa klimatutmaningarna, utan här måste politiken och EU leda vägen. Vi Socialdemokrater vill därför se bindande mål för minskade koldioxidutsläpp, ökad andel förnyelsebar energi och energieffektivisering.

 

Tusentals flyende människor dör när de försöker nå säkerheten i Europa. 2,6 miljoner syrier är på flykt varav hälften är barn. Men endast 3 procent släpps in i EU. Mer resurser läggs idag på att övervaka EU:s gränser och bygga högre murar än på att leva upp till sina internationella åtaganden om de mänskliga rättigheterna. Det är dags för EU att ta sitt ansvar. Vi vill att man slutar att kriminalisera människor som är på flykt och istället skapar fler säkra och lagliga vägar in i Europa.

 

De konservativa krafterna hotar också kvinnors rättigheter. De sabotera omröstningen om Estrela-
rapporten. En resolution som innehöll frågor som vi tycker är helt självklara. Rätten till abort, sexualundervisning och preventivmedel. Ökade löneskillnader, lägre sysselsättningsgrad bland kvinnor och en skrattretande ojämn representation är andra viktiga jämställdhetsfrågor där högern inte vill göra någonting trots att Europa har allt att vinna på mer jämställdhet. Vi vill stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden genom bättre arbetsmiljö, rätt till heltid och en förstärkt föräldraförsäkring. Jämställdhet är ett grundvärde som ska finnas på alla politiska nivåer, den stannar inte vid nationsgränser.

 

Som om inte detta var nog ser vi att ikapp med den stigande arbetslösheten och ökade klyftorna har otrygghet och högerextremismen vuxit fram igen. Runt om i Europa ser vi samma sak. Våldsattacker på gatorna och hur rasister och nazister mobiliserar för att också ta makten i våra parlament. Både i maj och i september, både i EU och i Sverige måste vi säga ett högt och tydligt NEJ till att rasister ska få makt i våra demokratiska församlingar. Historien ska inte få återupprepas.

 

Vi behöver en ordentlig omstart i Europa. Det är dags för en politik som tar ungdomsarbetslösheten på allvar, för schyssta villkor på arbetsmarknaden och en ambitiös klimatpolitik för bättre miljö. Det är dags för en politik som stå upp mot rasism och sexism. Det är dags för en politik där vi ser att samhällsproblem också kräver gemensamma lösningar. På söndag är det är dags att rösta för ett socialdemokratiskt styre i EU.

 

Sofia Bohlin
S-kandidat till Europaparlamentet
Ordförande Borås S-studenter

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *