Vad är svensk poliskårs problem?

Jag har alltid hyst stort förtroende för den svenska poliskåren. Jag har hyst förstående för att deras arbete är ett utsatt sådant och dem få gånger jag behövt tillkalla ordningsmakten har jag alltid blivit väl bemött på ett korrekt sätt. Men de senaste dagarnas rapportering kring först rasistiska tillmälen under pågående insats, användande av nedsättande namn i övningsmateriel, posera nakna med vapen på bild, göra narr av en psyksjuk man och nu senast idag en JO-anmälan mot två trafikpoliser i Halland som förolämpat och hotat en kille i min egen ålder. Detta fan får mig att mål illa över vilka strukturella problem som idag finns inom kåren. Jag har även trott på snacket innan om att när sådana här händelser inträffar är det enskilda företeelser av så kallade rötägg. Men nu är det uppenbart att den svenska poliskåren har allvarliga attitydsproblem. Polisen finns till för oss medborgare, för att vi ska känna oss trygga, det är ett förtroende ja ett privilegium att få skydda samhället. Detta förtroende vill jag inte överlåta till rasister, mobbare, översittare helt enkelt personer som inte som tror på alla människors lika värde. Polisen har faktiskt tappat mitt förtroende och för mig är det inte en liten sak. För egen vinning kanske jag klarar mig bra eftersom jag är vit, man, pratar korrekt svenska (med skånsk brytning) och vet hur man ska bemöta myndighetspersoner. Men nej jag tror inte mina vänner med invandrare bakgrund eller dem som har en annan sexualitet eller för den delen de som bär på ett handikapp kommer få denna rättighet och det är ett demokrati problem där vi plötsligt inte är lika inför lagen. Det är på allvar dags att vädra luften och schasa ut den unkna kårandan som förpestar vår garant för det demokratiska samhället. Den enda icke-tolerans som ska finnas i vår poliskår är den mot diskrimineringen. Detta är inget enskilt problem utan organisationen måste i grund och botten omskakas. Man kan börja på polishögskolan där man bör rikta sig mot andra målgrupper än vad man gör idag, det svenska samhället utgörs av fler grupper än friska vita män. Den dagen jag ser en rullstolsburen polis patrullera på gatan kommer jag äntligen kunna konstatera att svensk poliskår är något som representerar oss alla. / Petter Cedergren

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *