Vad är grejen med barn?

rqdpt66ischytukhgsqi

Libertas Madeleine Bengtsson har läst Ingens mamma och tappat sugen på att bli morsa. Foto: Bruno Amadio.

 

Va? Vadå skaffa barn? Äh, du skojar. Du kan ju inte vara allvarlig. Varför ska du göra det? Har du verkligen tänkt igenom det där? Tänk om du ångrar dig? Tänk om du måste dras med barnet tills du dör? Har ni provat med kondom?

 

Att skaffa barn är norm, att låta bli är undantaget. Det gör ovanstående utfrågning omöjlig. Men att ifrågasätta någon som yppar tanken att INTE skaffa barn är fullt möjligt, rent ut sagt påbudet. Barn är ju meningen med livet! Hur ska mänskligheten fortleva utan barn?!

 

I nyutgivna antologin Ingens mamma har 12 kvinnor tagit sig an ämnet barnfrihet. Kvinnor som gått emot samhällets påtryckningar och gjort valet att inte skaffa sig barn. Utifrån akademiska essäer, filosofiska krönikor och roliga dramatiseringar motiverar de sitt ställningstagande.

 

Fram träder en nyanserad bild som borde kunna få den värsta barnälskare att fundera ett varv till. Författaren och debattören Lena Andersson slår hål på biologiska myter och ifrågasätter trovärdigt de flesta argument för att skaffa barn. Eldsjälen Faranak Rahimi berättar om hur hon finner nog med meningsfullhet i att engagera sig i sina medmänniskor och medbarn i Seved i Malmö. Flera av skribenterna lyfter fram det fina i att vara en barnfri vuxen i barns liv – att vara den som hinner se och bekräfta exempelvis syskonbarn på ett sätt som andra föräldrar (som ständigt är i uppfostrar-mode) inte gör. Men också om hur modersrollen och dess förväntningar förblir intakt även i okonventionella förhållanden.

 

Konstnären Katarina Sjöberg diskuterar i sin text Role model könsmaktsordningen och hur den för henne omöjliggör barnalstring:

 

“Hade jag inte fostrats in i rollen som en inkännande och ansvarstagande kvinna utan istället fått lita på mig själv och mina impulser, känslor, viljor och reaktioner, hade det kanske varit möjligt för mig att gå in i en modersroll. Men större delen av mitt liv har handlat om att anpassa mig till andra. Att ta in kulturens idé om vem jag ska vara som kvinna och att alltid bära ett värderande och vakande öga inom mig. Att lära mig att tillgodose uttalade eller underliggande behov och önskningar.”

 

Och här har vi pudelns kärna. Hur kvinnorollen i vårt patriarkala samhälle är skapad för att tillgodose andras behov, aldrig de egna. Att välja barnfrihet är att inte längre vara kvinna. Hon som väljer det uppfattas omogen, egoistisk och oansvarig. Hon får stå ut med ifrågasättande kommentarer. Inte han, märk väl. För på mannen finns inte samma förväntningar. Att vara man är inte att vara far.

 

Ingens mamma är en otroligt viktig bok ur ett feministiskt, filosofiskt och samhällskritiskt perspektiv. För varför måste barn konstituera mig som ciskvinna? Varför måste jag ta ställning till reproduktion? Vad är grejen med barn?

 

Madeleine Bengtsson
Libertas
Ordförande Borås S-studenter

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *