Vad är bildning?

tree-of-knowledge

Varför utbildar vi oss? Vad ska vi med ny kunskap till? Libertas Dennys Bello funderar kring bildningens mening.

 

Jag hade en diskussion med en entreprenör om Svenskt Näringslivs gamla förslag om att sänka studiemedlen för de som läser humaniora. Han menade att vissa utbildningar är rena förlustaffärer för staten, om man ser på utbildningar som investeringar för framtida tillväxt. Men är detta måttstocken med vilket vi ska mäta värdet av all utbildning? Om det leder till tillväxt i BNP per capita i Sverige?

 

Robert Kennedy sade en gång att BNP mäter allt. Förutom det som gör livet meningsfullt. Om människor skulle välja yrken enbart utifrån vad som är säkra kort med avseende på anställningsbarhet och lön så tror jag att vi skulle leva i en tämligen fattig värld. Om människor slutade följa sina hjärtan skulle så mycket mänsklig potential och passion gå förlorad.

 

Tänk om Shakespeare fötts idag och på grund av samhällets normer tvingats in i en karriär som byggingenjör på Skanska? Eller om Zlatan istället jobbat som redovisningskonsult på PwC? Hade världen gått miste om något som inte täcks av BNP-begreppet?

 

Inget ont om dessa jobb, det jag vill ha sagt är att vi är alla unika individer. Med olika preferenser om vad vi tycker är kul och meningsfullt. Bör vi då inte skapa ett samhälle där vi uppmuntrar och ger människor förutsättningar att hitta en vardag som skänker dem glädje, mening och i slutändan lycka i så stor grad det bara går? Oavsett vad den sysselsättningen råkar vara?

 

Sättet vi mäter ett samhälles framgång påverkar även vår syn på vad individuell framgång är och i slutändan vår syn på människors värde. Om BNP förblir måttet så mäter vi en människas värde utifrån dess plånbok och köpkraft. Väljer vi något annat (välmående?) så bör framgång bygga på ett individuellt recept och inte en given mall.

 

Frågan om bildning bör därför kopplas till begreppet välfärd. Vad är det och vad bör vi uppmuntra i samhället? Tänk om sann välfärd kanske är när människor mår bra och gör det som är meningsfullt för just dem, oavsett vad det är.

 

I sådana fall blir frågan om vi vill ha ett samhälle fullt av konsumenter med platt-tv i varje vrå eller ett samhälle där alla känner att de har en meningsfull vardag? Hur skapar man en politik för det senare?

 

Vad är då bildning? Jag vet inte. Kanske är det olika saker för olika personer. Men kanske är det sådan kunskap som får oss att växa som människor. Som lika gärna återfinns i ett samtal, en låt eller en bok. Kunskap som tar oss lite närmare den person som vi innerst inne vill vara och den värld vi vill leva i. Att våga drömma om något som är större och vackrare?

 

Dennys Bello

libertas

Share

5 thoughts on “Vad är bildning?

 1. Greetings from Florida! I’m bored at work so I decided to browse your site on my
  iphone during lunch break. I enjoy the info you provide here and
  can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how
  quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using
  WIFI, just 3G .. Anyways, amazing site!

 2. Hey fantastic blog! Does running a blog such
  as this require a massive amount work? I’ve no knowledge of
  computer programming but I was hoping to start my own blog in the near future.

  Anyhow, if you have any recommendations or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off topic however I simply had to ask.
  Thank you!

 3. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really
  nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back
  in the future. All the best

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *