Trygghet är en viktig S-fråga

 

Som socialdemokrat ser jag en fantastisk kraft i många av Sveriges arbetarklassområden. Det finns en idérikedom som bara väntar på att slå ut. Inte minst ser jag den hos alla de utrikes födda företagare som varje dag sliter för att bidra till samhället när ingen annan tar emot dem. De har kommit från ingenting och med tomma händer har de skapat en bättre framtid för sig och sina familjer.

 

Denna enorma kraft begränsas av en utbredd otrygghet. Vi människor fungerar nämligen som så att vi presterar och mår bättre när vi upplever oss trygga. När man tittar på mätningar över var människor känner sig som minst trygga så ser vi att de inte bor i fina villor i medeklassområden. Tvärtom så breder otryggheten ut sig där husen är höga, trångboddheten stor, fattigdomen utbredd och kriminaliteten närvarande i vardagen.

 

De människor som bor i dessa områden sitter som nämnt på en enorm kraft att frigöra inte bara sig själva utan till att bygga hela vårt samhälle starkt men deras potential, drivkraft och frihet hålls tillbaka av otrygghetens klor.

 

Det kan vi som socialdemokrater aldrig tillåta. Alla människor, oavsett var de bor och vilken bakgrund de kommer ifrån, har rätt till trygghet och friheten att förverkliga sig själva. Vi kan aldrig acceptera att barn får se sina föräldrar sjunka ihop för att de inte orkar driva affärsverksamheten vidare när skyltfönstret krossas gång efter gång. Vi kan inte acceptera att unga killar och tjejer som i alldeles för trånga hem sliter för att klara studierna blir störda av sina klasskamrater under lärarledd lektionstid. Vi kan inte acceptera att barn går runt med en klump i magen av oro för om mamma ska kunna betala hyran denna månad.

 

Som socialdemokrat är jag därför stolt över att tillhöra ett parti som tagit till sig av hur verkligheten ser ut men som också levererat konkret politik för att förändra samhället. Under drygt tre år i regeringsställning har man trots ett osäkert politisk läge stärkt familjers ekonomi genom höjt barnbidrag, utökat studiestöd och förbättrad a-kassa. Man har investerat i fler bostäder och skapat nya utbildningsvägar för de som fallit mellan stolarna. Man har prioriterat kampen mot kriminaliteten både i form av utökade resurser till polismyndigheten, utbildning för fler poliser såväl som socialt stöd i den avhoppande verksamheten.

 

Arbetet för allas rätt till trygghet kan inte sluta där. Investeringarna i välfärden måste fortsätta och det samtidigt som rättsvårdande myndigheter ges de resurser som krävs. Samhället ska finnas där för den som har det tufft och erbjuda en väg framåt, samtidigt som kriminaliteten ska rökas ut. Ingen ska kunna dra en lina kokain på festen, åka i en svartbetald BMW för drogpengar och gömma sig bakom hot om våld. Samhällets utsatta ska aldrig lämnas ensamma, de ska få allt stöd som krävs. Socialt, ekonomiskt och i kampen mot brotten.

 

Socialdemokraternas strategi inför höstens val, som presenterades tidigare i år, är ett svar på detta. Trygghet är en viktig fråga, och valstrategin ett relevant svar på hur fler människor ska inkluderas i samhället och ges rätten att leva fria samt stimulerande liv.

 

 

Johan Gynnhammar

ÖSSK

 

Share

6 thoughts on “Trygghet är en viktig S-fråga

 1. I blog quite often and I really thank you for your information. The article has really peaked my interest.
  I will take a note of your website and keep checking for new details
  about once a week. I subscribed to your Feed too.

 2. Hello! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to
  take a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking
  and will be tweeting this to my followers! Terrific
  blog and wonderful design.

 3. I am curious to find out what blog system you are utilizing?
  I’m experiencing some small security issues with my latest
  website and I’d like to find something more safeguarded. Do you have any solutions?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *