Trump och antiabortlobbyn

prolife

 

Det har knappast undkommit någon att USA:s nye president Donald Trump skrivit på en order om att stoppa stödet till utländska organisationer som stödjer abort – två dagar efter en global kvinnodemonstration. Trump är uttalat “pro life”, vilket alltså betyder att han värnar om ofödda ”barn”. Pro-life-personer menar att abort är detsamma som mord.

 

Vad Trump egentligen gör är att gå tillbaka till så sent som 70-talet (senare i vissa länder) då abort var olagligt. Det var en tid då många kvinnor dog, hamnade i koma eller i fängelse på grund av att de genomgick aborter under osanitära och farliga omständigheter. Detta är något som fortfarande händer än idag överallt i världen. Genom Trumps beslut kommer flera organisationer att stänga ned.

 

Dessa organisationer som stödjer abort är även organisationer som framförallt hjälper till med preventivmedel, sexualkunskap och allt sådant som faktiskt minskar abort och dödlighet bland kvinnor. USA tillsammans med president Obama har skänkt ca 5.3 miljarder kronor varje år till dessa organisationer. Miljarder som organisationerna behöver för att fortsätta sin verksamhet. En verksamhet som arbetar för att hjälpa kvinnor. En verksamhet som värnar kvinnors rättigheter och skyldigheter.

 

Dessa pro-life-personer som nu stöttar Trump helhjärtat är personer som jag snarare skulle vilja kalla för pro-death. Dessa personer värnar inte livet. De är personer som varken vill lära ut sexualkunskap eller ge män och kvinnor tillgång till kondomer eller andra preventivmedel eftersom de anser att avhållsamhet är det enda rätta. De är personer som Trump, som menar att man kan ”grab them by the pussy” och som i det stora hela värnar för sexuellt ofredande.

 

I Sverige kan vi just nu följa fallet Ellinor Grimmark, en barnmorska som stämmer sin arbetsgivare region Jönköping för diskriminering då hon inte får arbeta kvar eftersom hon vägrar utföra aborter. En barnmorska har som arbete att stötta och hjälpa kvinnor med livsplanering vare sig det handlar om att skaffa barn, preventivmedel eller att göra abort. Barnmorskan i fråga får hjälp av en anti-abortorganisation från USA med målet att ta hennes fall till Europadomstolen. Trumps beslut kommer att påverka hur andra europeiska länder kommer att agera.

 

Pro-life-personer och anti-abort-aktivister använder argumentet att alla ofödda barn har en rättighet att bli födda. Men hur kan ett oönskat barn leva när det inte finns någon som kan ta hand om det? Istället för att ta bort kvinnors rättigheter till att göra abort bör pro-life-personer lägga sin kraft och energi på att lära ut sexualkunskap på skolor. Det är otroligt hur många ungdomar som inte har någon aning om hur barn faktiskt blir till. Det är bristen på kunskap som är problemet. Inte att kvinnor gör abort.

 

Man kan aldrig säga sig vara pro-life så länge man inte bidrar till att hjälpa kvinnor med preventivmedel. Man kan aldrig vara pro-life så länge man hellre ser en kvinna använda galgen. Man kan aldrig vara pro-life så länge som en kvinna är ett objekt och inte en självständig individ. Man kan aldrig vara pro-life så länge som oönskade barn dör på gator och i slummen för att ingen kunde ta hand om dem. Pro-life? Snarare pro-death.

 

Judith Hartwig

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *