Trampa nya vägar

10547643_10152432784503521_1527998601500604533_n

Den unga socialdemokratin, med SSU och S-studenter i spetsen, måste vara radikal. Partiet behöver en dragkraft och den ska vi vara, menar Simon Andersson, Libertas. Foto: SSU

 

Igår avslutades SSU-förbundets valläger. Över tusen unga socialdemokrater samlades i sommarvärmen på Bommersvik för att umgås, skola sig och valkampanja. Vi lyssnade på seminarier, debatterade och badade.

 

Men lägret fyller inte bara en social funktion. Det är inte bara för att ha kul som man samlas; det handlar också om en massiv mobilisering inför den avgörande valrörelsen. Vi visade på styrkan i att vara många. Till exempel när vi knackade närmare 30 000 dörrar i fyra län.

 

Socialdemokratin behöver en dragkraft. Vi ser nu en vänstervåg i politiken som saknar klassanalys. Kanske kan vi tillföra den saknade dimensionen. Som Håkan Juholt sa i ett tal på lägret: Socialdemokratin ska inte på marginalen justera ett borgerligt samhälle. Vi följer inte i andras fotspår, vi stakar däremot ut vägen som andra följer. Det finns kraft och vilja i den unga socialdemokratin. Här diskuteras Marx ekonomiska teorier och hur vi ska nå ett socialistiskt samhälle. Vi vågar lyfta framtidsfrågor som spänner sig över nästa års statsbudget.

 

När vi sjöng arbetarsånger mitt i natten blev sammanhållningen i rörelsen påtaglig. Ännu häftigare var det när en delegation internationella gäster kom förbi, och det visade sig att de kunde samma arbetarsånger som oss. Socialdemokratin är en internationell rörelse. SSU:s och de unga socialdemokraternas uppgift ska vara att driva krav mot partiet med sin socialism i botten. I mångt och mycket har denna uppgift glömts bort under en lång tid av ideologisk revisionism. Om inte SSU är mer radikala än sitt parti finns inget syfte med förbundet.

 

Det står mer eller mindre klart att borgarna kommer förlora valet. Det enda parti som kan bilda regering är S. Frågan är hur nästa regering ska se ut. Därför är kommande valrörelse och de sista fem veckorna helt avgörande. Å ena sidan kan vi få problem med regeringsbildningen efter valet, å andra sidan har vi enorma möjligheter att åter bli en ledande kraft i politiken efter åratal av isolering. Nu gäller det för S att vinna över de progressiva väljarna och visa på handlingskraft.

 

Vi måste våga. Vi följer inte i andras fotspår – vi trampar upp nya vägar som andra kommer följa.

 

SIMON ANDERSSON
LIbertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *