Tills den sista klisterlappen är uppsatt

Valombudsman

Kampen är nu, framtiden är vår. Så hette det för åtta år sedan när jag kom ut ur garderoben som sosse. Med glimten i ögat muttrade min pappa ”Socialdemokrati, klassförräderi!” tillräckligt många gånger för att trigga igång en semi-rebellisk sextonåring. Socialdemokraterna hade regeringsmakten och lyckades behålla den efter valet 2002. Jag var stolt men inte nöjd när Moderaterna motats ut ur stadshuset i min hemstad Stockholm. Nu sitter de där igen, samma gamla rövargäng. De säljer ut, rear av, bantar bort och låter de sämst ställda ta de hårdaste smällarna. Det är inte en ansvarsfull politik. Det är en tråkig, visionslös icke-politik.

Arbetslöshet, som länge betraktats som ett samhällsproblem, ett tecken på en obalans mellan utbud och efterfrågan på jobb på arbetsmarknaden, har under de senaste fyra åren funnit en synonym i ordet lathet. Vi har fått ett utbildningssystem där elever tidigt sorteras i fack utifrån kriterier som effektivitet och skötsamhet. Och klimatet? Nej, om klimatet har alliansen inte yppat ett ord sedan det havererade toppmötet i Köpenhamn. Behöver jag säga hur glad jag över att ha ett jobb som går ut på att sätta stopp för borgarna?

För några veckor sedan fick jag möjligheten att presentera S-studenter på Palmecentret. Kampanjledare från några av världens fattigare länder satt uppklädda och lyssnade medan jag berättade om vårt förbund. Klubbar, traditioner och lärosäten. Idéer, verksamhet och kongress. Och nu alltså valrörelse. Äntligen!

En av de första frågorna som ställdes vid det seminariet var: Hur ser ni på relationen mellan er organisation och moderpartiet? Det är ingen dum fråga. Jag tror att studentförbundet har en viktig idépolitisk roll att fylla som kan berika partiet i stort. Det är min förhoppning att vi som studentförbund inför valet i september lyckas övertyga väljarna om varför vår politik är överlägsen och inte bara hävda att den är det. Och jag är övertygad om att en ansvarsfull politik för framtiden med fokus på jämlikhet och hållbarhet betyder mer för människor än några ören i skattesänkningar.

Terminen är slut. Njut i solen, ät en glass eller två, men glöm inte bort att valet bara är några månader bort. Tillsammans med er och resten av den rödgröna röran vill jag kampanja ända in i slutspurten, tills den sista debatten är vunnen och den sista klisterlappen uppsatt. Jag vill se er trötta, slutkörda och alldeles alldeles lyckliga. Kampen är nu. Valet är den 19 september. Nu kör vi.

Malin Hanson

Valombudsman

Texten är tidigare publicerad i Libertas nr 2, 2010 Tema Rödgrönt

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *