Tiina Rosenberg är snällare än du tror, svar till Kerstin Bengtsson Norén

Foto: Mattias OlssonDet är roligt att du vill kommentera inlägget om din debattartikel. Välkommen hit! Nedan följer ett svar på kommentarerna som blev lite för långt för att passa i kommentarfältet.

Min huvudpoäng med att påpeka att du bara presenteras som mamma handlade om att egna upplevelser är en dålig källa till kunskap om grupper som invandrare, ungdomar eller för den delen genusvetare. Du samlar ihop ett antal saker du oroas över: skilsmässor, ungdomars sysselsättning och genusteori. Dessa ska sedan på något sätt hänga ihop. Min enkla fråga är: Varför? Det tog mig fem minuter att hitta diagrammet som jag tror att du har läst slarvigt. Längst ner, som minst viktigt finner du status. Högt upp finner du fast jobb, trevliga kamrater och god arbetsmiljö. Så stämmer det verkligen att vi  (jag vet inte var du drar gränsen vid ungdomar, räknas student och 80-talist?)  jagar status? Visst finns det ungdomar som är fåfänga och har orealistiska drömmar. Men vad har du för belägg för att dessa ökar till följd av anständiga trygghetssystem? Eller genusteori? Marika Lindgren-Åsbrink länkar till en del forskning på området som visar att nivån på A-kassa inte påverkar arbetslösheten i Sverige så varifrån kommer din idé om att ungdomar går och drar för att de får socialbidrag eller A-kassa? Jag läste att du uttryckligen skrev att vi inte är lata. Dock skriver du att vi förväntar oss att “ett gratis liv är möjligt” och att en hel generation (som sagt, min generation?) måste tänka om eftersom det inte längre går att dra sig fram på socialbidrag eller A-kassa. Det är svårt att inte tolka det som att vi nog är lite lata trots allt. Men om så inte är fallet är alternativet inte bättre. Vi är inte lata, vi är dumma. Trots det visar Ungdomsstyrelsens rapport att de flesta vill ha ett tryggt jobb snarare än status. Och detta har ökat sedan 2002. Hur får du det att gå ihop? Gustav Fridolin gör i sin bok ‘Blåsta‘ iakttagelsen att det florerar en massa myter om vår generation, men de verkar sakna stöd så fort man skrapar på ytan. Jag betvivlar inte att du träffat både lata och trasiga ungdomar på skolan och socialbyrån. Jag jobbar i vården och vi ser också hur människor har det i samhället.  Problemet är att vi inte ser ett ordentligt urval, vilket gör att vi får vara försiktiga med vilka slutsatser vi drar.

Sedan finns det en del andra saker jag gärna skulle vilja veta. Vilka är de här kulturmänniskorna och genusvetarna som gillar skilsmässor? Den lilla genusteori jag läst säger inget om skilsmässor. Kanske görs en socioekonomisk analys som kopplar samman en ökad ekonomisk frihet och större acceptans för kvinnors val, med en stigande skilsmässofrekvens, men att vara emot det innebär att man föredrar fattiga maktlösa kvinnor i olyckliga förhållanden för att äktenskapet är viktigt. För mig är det valet enkelt. De flesta tycker nog att skilsmässor är väldigt tråkigt, men när alternativet är sämre ökar behovet av mindre lägenheter som du skriver. Ett alternativ, om lägenhetsbrist oroar dig, är förstås att uppmuntra polygami, men eftersom du beskriver dig som värdekonservativ misstänker jag, (kanske förhastat?) att bostadsbristen helst ska lösas på något annat sätt.

Det finns mycket mer att säga. Det är väldigt bra att folk utbildar sig till lärare och sjuksköterskor. Men är det verkligen kultureliten och Tiina Rosenberg som gör att folk ser sig om efter andra jobb? Kan den låga lönen ha något med det att göra? Och är det inte bra att lärare läser till exempel statsvetenskap också? De ska ju helst ha något att undervisa om.

Jag tvivlar inte på ditt sociala patos, men jag ifrågasätter  att orsakssamband du föreslår har något förklaringsvärde. Slutligen vill jag tillägga att Göran Hägglund inte hånas för att han vill försörja sig eller bilda familj. Han hånas för att han tror att det är kulturskribenter folk oroar sig över när vi har en arbetslöshet på 10% och för att han med knappt fyra procents stöd säger sig tala för verklighetens folk.

/Jesper Alex-Petersen, Libertas redaktion*

*Ideellt arbete. Tro mig, vi blir inte bjudna kulturskribenternas middagar.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *