Tiggeriförbud lika omänskligt som kontraproduktivt

Socialdemokratins uppgift är att arbeta för ett jämlikt och solidariskt samhälle. En socialdemokratiskt ledd regering ska arbeta med att bekämpa orsakerna till fattigdom och ojämlikhet istället för att angripa symptomen. Därför kan tiggeriförbud aldrig vara en socialdemokratisk lösning.Att förbjuda tiggeri är lika omänskligt som det är kontraproduktivt. Historien har visat att lagstiftning mot fattigdom bara innebär att sopa problemen under mattan. Att vända ordningsmakten mot samhällets svagaste är dessutom helt oförenligt med grundläggande socialdemokratiska värderingar. För att lyfta människor ur fattigdom krävs socialpolitik och välfärdslösningar – både nationella och inom EU.

 

Idag finns omkring 4000 så kallade EU-migranter i Sverige. Många av dem är romer från Rumänien och Bulgarien. Där, liksom i hela Europa, finns en lång historia av diskriminering och förföljelse av den romska befolkningen.

 

De som kommer till Sverige gör det för att söka sig bort från diskriminering och fattigdom och använder den fria rörlighet de har rätt till som EU-medborgare. De tigger därför att vad de kan tjäna på att tigga i Stockholm är flera gånger mer än vad de får i minimilön eller i arbetslöshet i Bukarest. För många är det den bästa chans de har att kunna försörja sig själva och sina familjer. Kanske kan de till och med få ihop en slant för att förbättra sina liv på sikt.

 

Den långsiktiga lösningen på EU-migranters fattigdom och utsatthet hänger på att situationen i deras hemländer förbättras. Sverige arbetar redan med frivilligorganisationer i regeringar Rumänien och Bulgarien. Men förändring tar tid. Inom överskådlig framtid kommer människor att fortsätta komma till Sverige för att tigga, och Sverige är skyldigt att se till att alla som vistas i landet kan göra det på ett värdigt sätt. Svenska kommuner bör erbjuda lagliga uppställningsplatser, hygienanrättningar och tak över huvudet när det är för kallt. Barn till alla EU-migranter ska gå i skolan så att de får möjlighet till en bättre framtid.

 

Tiggeriförbud behöver inte utredas. Det ska inte övervägas. Det är inte tiggeriet som ska bekämpas, utan fattigdomen. Det gör vi genom ett långsiktigt arbete i EU-migranternas hemländer och ett värdigt bemötande av dem som kommer till Sverige föra att försörja sig och sina familjer. Socialdemokratiska studentklubben säger nej till tiggeriförbud och ja till människovärdet.

 

 

SSK – Socialdemokratiska studentklubben i Stockholm

Ulrika Ström, ordförande
Emil Stensson, vice ordförande
William Sundelin, studieledare

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *