Tankeverksamheten i Göteborg har startat!

 

Tankeverksamheten inom Arbetarrörelsen i Göteborg

I vår intervju med Anna Johansson i förra numret, nämnde hon att man höll på att starta upp en arbetarrörelsetankesmedja i Göteborg. Nu har den slagit upp portarna. Det i såväl geografiskt som kulturellt hänseende anpassade namnet är  Tankeverksamheten inom Arbetarrörelsen i Göteborg. Den har såklart även en sida på Facebook.

Tankeverksamheten har redan hunnit släppa två finfina rapporter. Den första av Anders S. Nilsson och Örjan Nyström heter Ny strategi för jämlikhet. Den argumenterar för att arbetarrörelsens strategi för jämlikhet bör koncentrera sig mindre på skolsystemet och skatterna, och mer på barnfamiljerna och arbetslivet.

Den andra, av Anna Johansson själv, kom häromdagen och har titeln Obligatorisk valfrihet? Nej tack! Den belyser intressanta frågeställningar kring hur den lokala välfärden ska organiseras, och argumenterar mot att Lagen om valfrihetssystem (LOV) görs obligatorisk, och för den så kallade Göteborgsmodellen, som enligt Socialdemokraterna i Göteborg bättre uppfyller strävan att ge de äldre möjligheter att själva välja hur de vill använda sin hemtjänst.

Och mer är att vänta! Det annonseras att man inom kort kommer att ge ut en rapport av den danske superstjärneakademikern Gøsta Esping-Andersen. Andersen slog igenom på 1990talet med Three Worlds of Welfare Capitalism (1993), som sedan dess varit en viktig utgångspunkt för i stort sett all akademisk diskussion kring välfärdsstaten. Under senare år har hans forskning främst handlat om de europeiska ländernas utveckling och effekterna därav för kvinnor och barn. Det är också sådana frågeställningar som rapporten behandlar. Därtill annonseras att han kommer till staden för ett seminarium den 8 november. Högst sannolikt väl värt ett besök!

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *