Tacka vetenskapen och sjukvårdspersonalen

En lättnadens suck susade genom vårt avlånga land den 9 februari när de flesta restriktioner äntligen togs bort. Inga krav på avstånd eller storlek på sällskap. Möjligheten att använda vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster försvann också.

Ett efterlängtat besked för alla, men kanske särskilt för kulturlivet, idrotts- och föreningslivet och näringslivet. Den 1 april är planen att ta bort de allra sista smittskyddsåtgärderna och då ska vi minnas vilka vi ska tacka.

Hade vi inte haft vetenskapen så hade vi aldrig fått något vaccin. Och utan vaccinet hade situationen sett markant annorlunda ut. Då hade vi sett mycket högre dödstal och ännu större spridning. Vi hade också garanterat sett ännu fler varianter. Delta och Omikron hade fått många syskon.

Här måste det dock påpekas att den ojämlika fördelningen av vaccin globalt är fullständigt oacceptabel och har bidragit till sjukdom, lidande och död. Den ojämlika fördelningen har också gett upphov till fler mutationer genom den mer okontrollerade spridningen. Mutationer som spridit sig över världen. Så inför nästa pandemi bör vi också minnas att vaccin-nationalism i slutändan inte hjälpte någon. Rättvisa och solidaritet är alltid bästa tillvägagångssättet.

Vi har i Sverige också den enorma turen att ha ett välfärdssystem som tillgängliggör vaccin och vård för alla oavsett plånbok. Och sjukvårdspersonalen som ger oss vård men också vaccin för att vi ska slippa en tur till sjukhuset om vi blir smittade är hjältar. Ja, uttjatat uttryck men lika sant för det. De förtjänar allt och lite till. Låt oss börja med högre löner och bättre arbetsvillkor. 

Det är tack vare vetenskapen, sjukvårdspersonalen och vaccinen som gör att vi är vid en punkt där vi kan återgå till en mer normal vardag. Också tack vare folk som tagit ansvar och vaccinerat sig, hållit avstånd, följt restriktioner, jobbat hemma och undvikit kollektivtrafik i rusningstrafik så att de som måste åka till jobbet med bussen, tunnelbanan eller spårvagnen kan göra det så säkert som möjligt. 

Även om situationen är mycket bättre nu så måste vi utnyttja denna nya frihet ansvarsfullt och vara försiktiga, särskilt gällande våra äldre och andra riskgrupper. Men vi är i ett mycket bättre och läge nu. Tack till vetenskapen och sjukvårdspersonalen.

Sofia Hvitteldt

Libertas redaktör

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *