Svik inte Västsahara!

image

5 december 2012 tog riksdagen beslut om att erkänna Västsahara. Socialdemokraterna var en starkt drivande part i detta beslut. Igår, 14 januari 2016, började ryktet spridas i medier att regeringen inte tänker erkänna Västsahara. Jag ställer mig själv frågan, vad är ett riksdagsbeslut värt? Vad är ett kongressbeslut värt? Som det verkar just nu, så är våra demokratiska beslut inte värda någonting.

 

I 40 år har Västsahara varit ockuperat av Marocko. Efter många års blodiga strider lades vapen ner och det togs 1991 ett beslut om att folkomröstning skulle hållas om Västsaharas självständighet. Nu, snart 25 år senare, och hela min livstid, så har folkomröstningen fortfarande inte ägt rum. Det västsahariska folket bor främst i flyktingläger utanför Tindouf i Algeriet, men det finns också de som bor kvar på ockuperat område. De som bor kvar i ockuperade Västsahara utsätts dagligen för övergrepp, tortyr och våld. Människor försvinner, människor fängslas och torteras för att de står upp för ett fritt Västsahara.

 

När riksdagsbeslutet togs 2012 var vi många som hoppade av glädje, både vi som varit aktiva i frågan, men främst de människor som lever under Marockos förtryck. Människor grät av lycka, äntligen skulle Västsahara erkännas som självständig stat av Sverige. Tiden gick, den borgerliga regeringen vägrade erkänna Västsahara, vi fick en rödgrön regering och vi visste att nu är det bara en tidsfråga innan vi har erkänt Västsahara. Det vi trodde skulle komma visar sig nu vara falska förhoppningar. Inte heller nu kommer Västsahara att erkännas.

 

Vad detta beror på är säkert mycket. Säkerligen är Sveriges handelsrelationer till Marocko och stark marockansk lobbying några av skälen bakom att Sverige inte kommer erkänna Västsahara. Det här väcker då frågan, varför väljer regeringen att bortse från kongressbeslut och riksdagsbeslut? Ska man nu helt plötsligt kunna välja och vraka mellan vilka frågor man kommer följa kongress- och riksdagsbeslut? Ska man nu kunna strunta i vad sina medlemmar och våra förtroendevalda politiker i riksdagen vill? Vill regeringen verkligen spotta i ansiktet på de hundratusentals människor som ställt sitt hopp till vår regering?

 

Vi erkände Palestina, hurra för det! Det var kontroversiellt och har skapat stora svallvågor i politiken, så varför kan vi då inte erkänna Västsahara? Sverige har under lång tid varit ett land som tagit kontroversiella beslut om vår omvärld där vi står upp för de som blir förtryckta. Västsaharierna har väntat i 40 år och med 25 år av vapenvila. Hur länge till orkar de vänta? Det är en tidsfråga innan vapen tas upp igen. När blod åter spills så är det den borgerliga regeringen och vår nuvarande regering som har blod på sina händer.

 

Emma Nilsson
Medlem, S-studenter i Växjö (DEMOS)

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *