Sverigedemokraterna ett löntagarfientligt parti

sd

 

Sverigedemokraterna redogjorde nyligen för media att de har i åtanke att i riksdagsvotering skjuta hål på ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften, krav på villkor i likhet med svenska kollektivavtal vid offentlig upphandling. I en oroväckande kommentar förklarar Sverigedemokraternas ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt för SVT att det är ett ”kraftigt näringsfientligt förslag” från en ”socialistisk minoritetsregering” och att de är glada över att ”sätta stopp för det här”.

 

Vänstern har under åratal försökt förklara tydligt och grundligt att Sverigedemokraterna tydligt tagit avstånd från progressivism och svensk socialdemokrati till fördel för en ideologisk borgarsörja. De står inte på arbetarnas sida, utan har en tydlig agenda som sätter arbetsgivare i första rummet. Om vi hade krävt kollektivavtal vid offentlig upphandling hade tusentals svenska arbetare fått bättre löner och schysstare anställningsvillkor, men det sade Sverigedemokraterna blankt nej till.

 

Borgarnas propaganderande stråkkvartett, i form av stroppiga Timbroanalytiker och Svenskt Näringslivsekonomer, har i samspel viftat bort kritiken av och ansvaret för Sverigedemokraterna. Så sent som förra året skrev Svenskt Näringslivsanalytikern Patrick Krassén en vurmande och osammanhängande text där han pratade om att Sverigedemokraterna var ett ”tydligt mittenparti”. Trots att Sverigedemokraterna återkommande i voteringar påvisat sin reaktionära konservatism har retoriken från borgerligt håll varit att Sverigedemokraterna är mer vänster än höger.

 

Uppenbar och ideologisk arbetarfientlighet likt den som Sverigedemokraterna gång på gång påvisar är oförenlig med arbetet för att förbättra löntagarnas villkor i allmänhet och med socialdemokratin i synnerhet. Listan på saker som Sverigedemokraterna aktivt röstat till fördel för arbetsgivare och till arbetarnas nackdel kan göras lång. Inte nog med att de vill rösta emot kollektivavtal vid offentlig upphandling; de har också velat avskaffa första maj som helgdag, röstat emot ett förslag om nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna, röstat nej till att lägga ner fas 3 och mycket, mycket mer.

 

Att Sverigedemokraterna inte är ett solklart Alliansparti är en sak, men att beblanda Sverigedemokraterna med socialdemokratin och den progressiva vänstern är ignorant och högst felaktigt.

 

 

Sebastian Nilsson Qvist

 

Libertas redaktion
Foto: Björn Lindahl

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *