
Denna 8:e mars befinner sig Europa i krig. Krigets våld påverkar hela samhället – därmed även kvinnor. Krigsförbrytelser såsom sexuellt våld är flitigt förekommande i tider av konflikt. Det tänker vi extra mycket på idag.
Denna internationella kvinnodag vill jag därför, likt många andra, ägna hela min tankekraft åt alla de kvinnor som utsätts för våld – inte bara i krig, utan även i fredstillstånd. För i fredslandet Sverige har var sjätte kvinna utsatts för våld och var tredje vecka mördas en kvinna av en närstående man. I tider där allt fler förespråkar kameraövervakning och hårda trygghetsåtgärder pratar alldeles för få om det ständiga våldet flertalet kvinnor upplever.
Vi alla minns kvinnan som ställde sig framför tåget i Hässleholm med sina två barn förra sommaren. Vid tidpunkten för händelsen låg kvinnan och barnens pappa i skilsmässa. Hon hade skyddad identitet, men delad vårdnad fastställdes. Därmed misstänks kvinnan inte ha haft någon annan utväg än att ta sitt och sina barns liv. Det misstänks att kvinnan ansåg att döden var bättre än att utsätta sig själv och sina barn för kontakt med mannen.
Vi vet också att kvinnor i mycket högre grad än män utsätts för våld på arbetsplatsen. Framför allt inom till exempel omsorgen utsätts kvinnor för hot och våld. Hur går det ihop med Sveriges självbild?
Våldet blir även alltmer komplext. Till exempel har pornografins utveckling satt en stark prägel på kvinnor och mäns sexuella relationer, med växande gråzoner som effekt. När 11-åriga pojkar klickar sig in på Pornhub har de tillgång till miljontals porrfilmer där samtycke är långt ifrån en självklarhet. Vad gör vi med en hel generation vars enda syn på sexuella relationer kommer från filmer som anspelar på våldtäkt och sex med minderåriga? Vad gör vi med en hel generation som lär sig att se sex utifrån ett manligt perspektiv?
Våldet mot kvinnor är ett av de mest akuta trygghetsproblemen i Sverige. Deras fysiska och psykiska hälsa är under ett ständigt hot. Jag vet att Sverige kan bättre. Det vet vi alla.
Elfva Barrio
Jämställdhets- och arbetsmarknadspolitisk talesperson S-studenter