Studentrörelsen – en maktfaktor att räkna med i Burma

Myanmar Education Protest-2

Studenter över hela Burma har protesterat sedan i september mot en ny utbildningslag som centraliserar makten över universiteten till regeringen i huvudstaden Naypyitaw. De senaste veckorna har protesterna trappats upp, i ett försök att pressa regimen att ändra lagen i enlighet med studenternas krav. Nu håller världen återigen andan – är ett nytt folkuppror, ledsagat av studentrörelsen, i vardande i Burma?

 

Studentrepresentanterna i All Burma Federation of Student Unions (ABFSU), som S-studenter samarbetar med, är tydliga med vad de vill. Utbildningslagen måste ändras på elva centrala punkter – och de är inte förhandlingsbara.  ABFSU kräver att studenterna själva ska få delta i och ha makt över processen att utforma nya utbildningslagar, och att de ska få organisera sig i oberoende studentförbund. Efter årtionden av indoktrinering i Burmas skolor, som syftat till att fostra lydiga – för att inte säga skrämda – medborgare som varken ifrågasätter lärarkåren eller militärregimen själv, har studenterna fått nog. De kräver rätten att få tänka fritt, ifrågasätta och kritisera.

 

Sedan januari i år har de marscherat i kolonner från några av Burmas största städer, med Rangoon som slutmål, med syfte att tvinga militärregimen till förhandlingsbordet. Utanför Mandalay omringades de av ännu större poliskolonner och regimen har skrämt lokala restaurangägare och kloster från att ta emot studenterna. Folkets stöd har dock varit enormt: privatpersoner har donerat pengar, mat, vatten, mediciner och förnödenheter till studenterna och protester sker nu dagligen i Rangoon, till stöd för de marscherande studenterna. När de nyligen omringades av flera hundra poliser i Letpadan i Bago-delstaten, omringade byborna i sin tur polisen. Till slut tillät polisen privatpersoner att tillfälligt nå in till studenterna för att kunna skänka gåvor, men studenterna själva hindras fortfarande från  att fortsätta mot Rangoon.

 

Förhandlingar mellan åtta olika parter – studenterna, deras supportrar, intresseorganisationen NNER, registrerade civilsamhällsorganisationer, parlamentet, alla registrerade partier, en nationell kommitté som ansvarar för att ta fram nya lagar, samt den expertgrupp som ansvarat för att analysera studenternas krav jämte den nuvarande utbildningslagen – sker nu i Naypyitaw. Men eftersom några av studentrepresentanterna är fast i Letpadan, har resten av studenterna vägrat att delta i förhandlingarna.

 

Phyoe Phyoe Aung är en av ABFSU:s representanter i Letpadan. I januari gifte hon sig med sin make, som kallar sig James. De blev ett par 2008, samma år som de båda greps efter att ha hjälpt nödställda efter cyklonen Nargis framfart i Burma. De satt fängslade över tre år. Innan deras bröllop förklarade Phyoe Phyoe Aung:

– Vi måste gifta oss nu, innan protesterna. Om vi grips, kan vi åtminstone träffas i fängelset. De tillåter gifta par att ses en gång i veckan, i ett särskilt besöksrum. Vi skulle kunna prata med varandra, men bara genom en lucka i ett fönster som separerar oss. Som på film.

 

Medan hon är fortsatt fast i Letpadan, befinner sig James på en hemlig ort. På sin Facebooksida har han öppet skrivit om hur sorgligt det är att de gifte sig och skaffade en gemensam lägenhet i januari, bara för att nu leva åtskilda, igen.

– Vi bodde bara ihop i några dagar. Nu kanske vi grips. Vi kanske döms till fängelse. Två år. Tre månader, sex månader. Tre år. Vem vet? Det här är Burma.

 

Han säger det samma dag som ett antal studenter har gripits i Letpadan. Dagen innan slog flera hundra poliser och lejda huliganer ned på en stödprotest utanför stadshuset i Rangoon. Huliganerna är ofta unga män som lockas av snabba pengar och fri alkohol. De slog och sparkade på studentsupportrar, till och med på dem som redan låg på marken. Några veckor tidigare slog de en ABFSU-medlem blodig, med en tegelsten, nära ABFSU:s högkvarter i Rangoon.

 

Bilderna sprids fort på Facebook. Studenterna mobiliserar sig för nya protester i Rangoon. Fackligt aktiva lärare, arbetare, ungdomsgrupper och fredsaktivister sluter upp. Situationen liknar upprinnelsen till saffranrevolutionen 2007. Det är något militärregimen också är väl medveten om. Närvaron av civilklädda säkerhetspoliser har ökat betydligt. De bevakar studenternas lägenheter och förhör deras supportrar. Efter att Phyoe Phyoe Aung och James deltog i akuta förhandlingar i Naypyitaw, när en kolonn marscherande studenter omringades i Mandalay, förföljdes de av underrättelsetjänsten. Nästan ända till deras nya hem, som de knappt hunnit bo i.

 

Det ryktas dock om interna konflikter: presidentens närmaste vill förhandla med studenterna – inrikesministern vill slå ned på deras protester. Studenterna och deras supportrar står också inför ett svårt vägval. Ska de fortsätta att protestera, även om risken för gripanden och ett våldsam gensvar från polisens sida är överhängande? Det pratas om att militärregimen överväger att provocera studenterna i Letpadan, så att de kan utlysa undantagstillstånd och gå in med militären för att rensa upp. Men vad är egentligen alternativet för studenterna? En fredsaktivist från studenternas icke-våldskommitté, som förhandlat med militärregimen, säger:

– Det här är så sorgligt. Nu när vi blivit flera – och stödet växer fortfarande – är det plötsligt svårt att kontrollera vad vi alla gör. Vi har redan förlorat styrkurs. För några handlar detta inte bara om utbildningslagen. De vill göra revolution. Men jag är rädd för att vi ska förlora det lilla vi har vunnit de senaste åren. Att utvecklingen ska backa.

 

Han begrundar sina ord allvarligt. Sedan lägger han till:

– Samtidigt vill jag inte att vi ska gå miste om den här möjligheten.

 

Några dagar senare leder han ytterligare en protest till stöd för studenterna. Hundratals privatpersoner deltar. Ingen av dem vet ännu om detta är begynnelsen till ett nytt folkuppror i Burma.

 

Alma, på plats i Burma

 

OBS: Efter att den här texten skrevs har över 120 personer gripts i Letpadan, däribland S-studenters kamrat Phyoe Phyoe Aung. Hon riskerar 9 års fängelse. Läs mer här.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *