För att politiken för studenter ska bli relevant, måste fördomar om studenter bort. Det menar Libertas Emma Nilsson som också är utbildningsbevakare hos Linnéstudenterna. Bild: Omar Offendum
Studenten är 20 år gammal, oansvarig, käkar nudlar, bränner hela studiemedlet på att supa flera gånger i veckan; har för låga förkunskaper och trivs med att bo i korridor och dela badrum med andra. Har du också hört den förut?
Det finns så många fördomar om studenter. Varje höst görs det reportage om att studenterna inte kan någonting, att de blir dummare och dummare. När vi pratar studentbostadsbrist är studenter bortskämda och studenter ska inte räkna med en egen lägenhet, varför ska du ha den lyxen? När regeringen ville sänka studiebidraget och höja studielånet med 1 300 kronor var det många som försvarade Alliansen med att studenter ändå bara söp bort hela studiebidraget.
De allra flesta av oss som studerar, studerat eller som arbetar med studenter vet att den här bilden inte är sann. Studenter är precis som alla andra människor och studenter är inte en homogen grupp. Studenter går inte att dra över en kam. Visst finns de festglada studenterna – men de är verkligen inte i majoritet. Sverige har tiotusentals studenter och många av dem är föräldrar, äldre än 30, har villa, vovve, Volvo och villalån.
Det drivs idag ingen relevant politik för landets alla studenter varken från höger eller vänster; för ingen vet vem studenten egentligen är. Våra politiker har samma fördomar om studenter som alla andra. Det går inte att driva en seriös studentpolitik när man vägrar se vilka som finns inom gruppen. Om man tror att majoriteten av studenterna gillar att käka nudlar, dricka sig fulla flera gånger i veckan och bo alldeles för många på få kvadratmeter för att de just är studenter så kommer vi inte komma någon vart.
Det måste hända något nu, men frågor som rör studenter vinner tyvärr inga val. Däremot finns det extremt viktiga frågor som måste lösas. Studiebidraget måste höjas, studielön ska införas på sikt för att få fler från studieovana hem att våga ta steget att studera och för att studenter ska klara av vardagen utan att vända på varenda krona. Studenterna ska lägga fokus på sina studier och inte hurudiva de kan äta dagen efter. Det måste byggas fler lägenheter som studenter kan efterfråga, inte bara i storstäderna. Även studenter måste ha rätt att sjukskriva sig på deltid och studenters 30 dagars karenstid måste tas bort. Ekonomi, bostad och sjukförsäkring är några områden där studenter idag direkt är undantagna från de rättigheter som alla andra vuxna människor får i Sverige. När ska politiken inse att studenter också är människor?
Emma Nilsson
Libertas