Madeleine Bengtsson: Strejktimmen som visade vägen

På en timme var den över. Den första riktigt stora strejken i Sverige på väldigt länge. Transportarbetareförbundet gick inte med på medlarnas bud och 900 anställda på 23 terminaler runt om i Sverige gick hem. Det varnades i media om hur mataffärernas hyllor skulle gapa tomma, industrin stå still och paketleveranser försenas. Högern och arbetsköparna kallade som vanligt fackförbundet oansvariga och oförståndiga.

På en timme var den över. Men under den timmen visade arbetarrörelsen att utan arbetarna står Sverige stilla. Att kampen står, som alltid, mellan arbetare och kapital. Att det spelar roll att organisera sig, sätta hårt mot hårt och inte nöja sig. Att det går att påverka.

På en timme var den över. Under en timme fick 900 arbetare och en hel organisation strejkträna. Det är viktigt. Strejken är arbetarrörelsens kraftfullaste kampmetod mot kapitalet och det är inte bara tomma ord att skrämmas med. Ibland måste hotet realiseras. En timmes strejk kan ge kämparglöd som räcker längre än så. Kanske kan den inspirera Kommunal som varslat om strejk på måndag i en stor andel av landets kommuner.

Tänk vad mycket som kan hända på en timma. Stridsåtgärderna blockad mot övertid, mertidsarbete, nyanställningar och inhyrning av personal som berör väktare och renhållningsarbetare ligger vid skrivande stund kvar. Heja Transport och heja Kommunal – upp till kamp emot kvalen!

 

Madeleine Bengtsson

ordförande Borås S-studenter och medlem i Libertas redaktion

 

 

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *