Stoppa IS – rädda Kobane

Save-Kobani

Kobane måste räddas och det räcker inte med olika stöduttalanden. Nu krävs handling. Det menar Roshan Yigit, Socialdemokratiska Handelsstudenter.

 

Den kurdiska staden Kobane i norra Syrien håller på att falla. Det vore ett nederlag för det kurdiska folket såväl som för den USA-ledda koalitionen som just nu krigar mot IS. Det vore också en stor seger för IS. Omvärlden måste ingripa för att stoppa en förestående massaker och här bör Sverige spela en ledande roll.

 

Sedan IS påbörjade sin senaste offensiv mot Kobane den 15 september har hundratusentals civila tvingats fly ifrån stadens landsbygd och många har nu tagit sig över gränsen till Turkiet. Flykten har skett i en omfattning som är den största sedan början av inbördeskriget i Syrien. Det mesta pekar på att detta är en humanitär katastrof, och att dessa människor aldrig kommer att kunna återse sina hem ifall IS lyckas erövra staden. Det finns gott om humanitära skäl för omvärlden att ingripa för att hantera flyktingkrisen och för att förhindra ett folkmord på de tiotusentals människor som finns kvar i staden.

 

Här spelar Turkiet en oerhört viktig roll. Kobane är just nu omringat från tre håll av IS och har en sida mot den turkiska gränsen. Den enda vägen in för förnödenheter, vapen och ammunition för stadens befolkning går genom Turkiet. Men istället för att undsätta Kobanes befolkning och förebygga den humanitära katastrofen så har den turkiska regeringen bidragit till att isolera staden genom att hålla gränsen stängd för nästan all form av stöd till den kämpande befolkningen i Kobane. Detta har i sin tur orsakat stora protester i Turkiet där landets kurdiska befolkning rasar över hur regeringen har hanterat IS belägring av Kobane. Det finns en rädsla hos den turkiska regeringen att ett kurdiskt självstyre i Syrien skulle leda till att kurderna i Turkiet ställer högre krav för rättigheter. Denna rädsla är obefogad eftersom att Turkiet förr eller senare måste lösa sina problem med sin kurdiska befolkning.

 

Omvärlden har haft över tre veckor på sig att ingripa för att undsätta stadens befolkning. Den syrisk-kurdiska försvarsstyrkan YPG har med begränsade medel stått emot IS högteknologiska vapen. Men nu har IS nått Kobane och situationen är ytterst alarmerande. FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon samt FN:s sändebud i Syrien Staffan de Mistura har vädjat till makthavare att agera för att beskydda Kobane. Statsminister Stefan Löfven började sitt första politiska anförande i riksdagen med att ge sitt stöd till folket i Kobane och dess försvarsstyrka och ”vi ska göra allt i vår makt för att stoppa IS”.

 

Samtidigt som IS framfart har gått alldeles för långt och orsakat ett fasansfullt mänskligt lidande så är det fortfarande inte försent. De senaste dygnen har USA-ledda koalitionens flygbombningar genom att rikta in sig mot IS:s pansarvagnar och tunga artilleri stärkt försvararnas möjligheter att hålla staden. Detta räcker inte om IS offensiv ska kunna stoppas och pressas tillbaka. Försvararna måste ha nya vapen, ammunition och förnödenheter för att lyckas hålla staden och förhindra massakrer. Ifall IS lyckas ockupera Kobane så kommer de med största sannolikhet att fortsätta sin offensiv mot ytterligare kurdiska områden. Fler flyktingkatastrofer och fler massakrer på civila blir då oundvikliga.

 

IS hotar hela den fria världen och ansvaret ligger på oss alla att stoppa IS. Därför bör vår nytillträdda regering
– Agera i FN för att skapa ett mandat för humanitära insatser för att bistå civilbefolkningen som har flytt eller som är kvar i staden.
– Agera i FN för att omedelbart sanktionera militära insatser till försvar av Kobane och dess befolkning.
– Agera för att Sverige och EU pressar Turkiet att tillåta hjälpförsändelser passera gränsen till Kobane.

 

Roshan Yigit
Ordförande för Socialdemokratiska
Handelsstudenter i Göteborg
ersättare i Göteborgs kommunfullmäktige

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *