Stefan Löfvens tal idag – om Migrationspolitiska nätverket fick bestämma

image

Idag ska Stefan Löfven tala på manifestationen “Refugees welcome” i Stockholm.

Så här tycker Åsa Odin Ekman från Migrationspolitiska nätverket att talet ska lyda.

 

 

Vänner!

Vi är tusen och åter tusen som samlats här idag. Vi har kommit hit med en djup känsla både av sorg och solidaritet. Sorg över de tragedier som dagligen sker vid EUs gränser. Sorg över den Europeiska Unionens politiskamisslyckande. Vi samlas här idag i solidaritet med de människor som flyr sina hem och söker säkerhet i Europa.

 

Jag vill börja med att uttrycka min stora respekt och djupa tacksamhet mot det svenska civilsamhället. I många år har ni organiserat er för dem som kommer till Sverige för att starta ett nytt liv. Ni har ordnat språkcaféer, aktiviteter för barn, stödfester och insamlingar. Ni har gjort ert yttersta för att erbjuda människor en gemenskap och ett varmt välkomnande.

 

Men ni tar också strid för de människor som behandlas illa. De som måste kämpa mot ett fyrkantigt byråkratiskt system. De som trots fullgoda asylskäl möts av avslag. De som måste överklaga och kämpa, och tillbringa många år i olidlig ovisshet.

 

Er solidaritet är inte bara ett ord utan en praktisk handling. Alla insatser som görs runt om i Sverige ger människor en chans att mötas. När människor möts och försöker förstå varandra sprids också helt andra värderingar. Det är den viktigaste kraften för att mota bort misstänkliggörande och rasism.

 

Under veckan som gått har många tusen fler slutit upp. Solidariteten står starkare än någonsin. Inför den svåra situationen som råder idag gör ni allt ni kan. Nu är det dags för politiken att kliva in.

 

För det är bara politiska lösningar som kan förhindra att dessa tragedierupprepas igen. På många sätt har Sverige tagit ansvar. När andra europeiska länder gör sitt bästa att skrämma bort flyktingar – genom att bygga murar, stifta nya stränga lagar, och försämra asylmottagandet, gör några få länder tvärtom. I Sverige har vi under åren som gått genomfört många viktiga förändringar för att förbättra asylprocessen. Vi tar krafttag för att förbättramöjligheterna till etablering.

 

Men det räcker inte. Även om vi gör mer än andra europeiska länder finns det inga säkra och lagliga vägar till Sverige, lika lite som det finns säkra och lagliga vägar till EU.

Samtal förs just nu på högsta nivå inom EU, och tonen har förändrats. Vihoppas att vi kan komma överens om hur vi kan lösa situationen tillsammans. Vi tror fortfarande att Europa kan.

 

Men om Europa inte lyckas – ja då går vi i Sverige före och visar vägen. Vi är helt säkra på att andra länder snart följer efter, för att civilsamhället kommer att kräva det där, på samma sätt som civilsamhället krävt det här.

 

Vi börjar med kortsiktiga åtgärder. Vi gör som Tyskland och slutar skicka tillbaka människor enligt Dublinkonventionens principer. Vi avskaffar tillfälligt visumkravet för de som flyr kriget i Syrien och IS våldföring. Vi höjer antalet kvotflyktingar som Sverige tar emot.

 

Men trots att vi står mitt i en så kännbar, pågående tragedi vet vi att vi också måste orka tänka långsiktigt. Vi måste tänka på alla de människor som flyr krig och förtryck i andra länder, dit det mediala strålkastarljuset inte riktas. Vi måste se till att vi hittar permanenta lagliga vägar till Europa, så att dessa tragedier inte upprepas igen och igen.

 

Därför ska vi införa möjligheten att söka humanitärt eller asylvisum vid ambassader och beskickningar. De ska göra det möjligt att säkert och lagligtta sig till Sverige för att väl på plats söka asyl genom den vanliga processen.

 

Vänner, det är ett stort åtagande. Vi kommer möta många utmaningar i arbetet framför oss. Men vi som samlas här idag har fått nog. Vi kan inte acceptera att människor desperat marscherar längs med Europas motorvägar för att nå trygghet. Vi kan inte stå för ett enda till livlöst barn som sköljer upp på Europas stränder.

 

Nu omvandlar vi vår sorg och vår solidaritet till politisk handling och förändring. Vi gör det tillsammans.

 

Åsa Odin Ekman

S-studenters migrationspolitiska nätverk

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *