Socialdemokratins vägval

innanmörkretfaller

Libertas Malin Dahlberg har läst Björn Elmbrants senaste bok. Hon ser likheter mellan de utmaningar den europeiska socialdemokratin stod inför på 30-talet och idag.

 

Björn Elmbrant tar med läsaren på en resa genom mellankrigstidens Sverige och Tyskland i ”Innan mörkret faller – Ska 30-talet hinna ikapp oss?” Elmbrant berättar inlevelsefullt om 30-talets socialdemokratiska politik i både Sverige och Tyskland. Han visar hur omvärlden på olika sätt påverkade de två systerpartierna.

 

Frågan ställs om partierna hade kunnat hantera nazisterna, ekonomin, välfärden med mera på ett annorlunda sätt. Svaret är ja, det både kunde och gjorde de. Svenska socialdemokratin la om sin ekonomiska politik och började konstruera välfärdsstaten. De samarbetade också med andra partier för att få stabilitet i landet, och därmed utesluta nazisterna.

 

I Tyskland gick det inte lika bra. Den tyska socialdemokratin blev mer och mer passiv, samtidigt som den höll fast vid gamla ekonomiska teorier. Det introducerades en ny ekonomi med offentliga arbeten och i förlängningen framtidstro, men socialdemokraterna vågande inte ta chansen. Istället tog Hitler och hans nationalsocialistiska parti över och minskade tyskarnas arbetslöshet, även om de gjorde det med tvivelaktiga metoder.

 

”Innan mörkret faller” är en levande beskrivning av den politiska historien under 30-talet. Boken visar att socialdemokratin ställdes inför många vägval, och att det handlar om vilket håll den väljer att gå. I de två första delarna låter Elmbrant läsaren dra sina egna slutsatser av historien. I den tredje och sista delen gör han en jämförelse mellan nu och då, där han visar oss hur vi kan lära av historien och stoppa rasism och nazism.

 

Det är en klok och intressant bok om hur vi behöver lära oss av historien. Vi behöver skrota idéer som inte fungerar, som till exempel Europas svångremsekonomi, och börja ge människor hopp om framtiden, exempelvis enom att satsa på offentlig sektor. Socialdemokratin måste göra ett vägval som leder oss till ekonomisk och social trygghet innan 30-talet hinner ikapp oss.

 

Malin Dahlberg
Libertas redaktion

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *