Slå vakt om humanismen på kongressen

palme_framtidsgarantin

 

 

Idéerna är döda säger somliga. Ungdomen går till dukat bord säger andra, till ett samhälle som byggts färdigt. Vårt svar är: vi står ännu bara i begynnelsen. Den demokratiska socialismen har aldrig tett sig mera nödvändig, aldrig haft större uppgifter än i den framväxande solidaritetens värld. Kampen för idéerna måste för dagens unga socialister te sig mera lockande och tjusande än någonsin. Å ena sidan känner vi problemens svårighet, å andra sidan är vi medvetna om våra möjligheter. Vi går mot framtiden med kunskapen som instrument och övertygelsen som drivkraft. Och uppgiften kan aldrig bli för stor. Ty politik, kamrater, det är att vilja något.

 

– Olof Palme, 1964.
Det land vi har. Det land vi borde ha.
I helgen är det återigen dags för partikongress. Socialdemokrater från hela landet samlas för att diskutera och bestämma riktningen framåt. ’Trygghet i en ny tid’ är kongressens tema. Trygghet i en ny tid.
Socialdemokratin, en reformistisk rörelse som står upp för det jämlika samhället. Ett samhälle som genomsyras av solidaritet. I tider som dessa, när bruna krafter sprider sig som en löpeld runt om i världen, är det viktigt att vi kommer ihåg var vi står. Vad vi står för. När människors lika värde ifrågasätts, när rasismen normaliseras och samhällsdebatten polariserar, då måste vi stå starka och inte låta våra värderingar blåsa bort i den kyliga vinden.
Ibland blir jag rädd att dagens politik har etsat sig fast så hårt hos socialdemokratin att vi glömt bort hur normalläget är. Ibland känner man sig så ensam när man diskuterar migration och vad humanism faktiskt innebär. Grupper ställs mot varandra och vi sparkar neråt. Vi får inte sparka neråt. Aldrig.
I helgen ska vi diskutera trygghet i en ny tid. Trygghet för vem? Trygghet för alla eller trygghet för ett fåtal? När man resonerar om att vissa människors rätt till trygghet är viktigare än andras är man ute på hal is. Vi måste komma ihåg var vi står, eller som valsloganen löd i valrörelsen 2014: Ett bättre Sverige, för alla.
S-studenter har stått stadigt i blåsten hittills. Vi förhandlar inte bort våra grundvärden utan ser lösningar på utmaningarna som Sverige och världen står inför. Vi tänker progressivt och tror på möjligheterna. Nu, inför kongressen, är det viktigare än någonsin att vi steppar upp. Visst ska vi vara pragmatiska, men inte när det handlar om huruvida människor ska få chansen att fortsätta leva eller ej. Det är dags att ställa krav. Vi måste återgå till en mer human migrationspolitik.
Man säger att lagarna är tillfälliga. Men människor dör inte tillfälligt.

 

Amanda Hellman

S-studenters förbundsstyrelse

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *