Skriv medan du kan

 

svartruta_1204210739_2031622

Attackerna från SD och Alliansen mot demokratin och det demokratiska, intellektuella samtalet, är symptomatiskt. Och livsfarligt. Libertas Madeleine Bengtsson ser allvarliga mönster i dagspolitiken och manar till handling. 

 


Jag skriver den
här texten medan jag fortfarande kan. Åsiktskorridoren krymper steg för steg. Är det inte riksdagens andra vice talman Björn Söder som inte tycker att vem som helst kan prata politik, så är det Alliansen som med sin budget kraftigt sänker stödet till kulturtidskrifter. Kulturtidskrifter som redan kämpar för sin existens i det starkt borgerliga, likriktade och wallenbergkoncentrerade medielandskapet.

 

Alltför mycket av vår samtid påminner om 30-talets Tyskland och nazisternas framsteg där. Det som vi skulle berätta om, det som vi skulle för alltid minnas och lära av – nu repeteras istället händelserna. Samma mönster, samma reaktioner, samma urusla svar på svåra frågor.

 

I dagarna har SD:s fascistiska politik “avslöjats”. Vad är nyheten, tänker många. Vi vet ju hur SD är. Och att många av partiets väljare gillar fascismen och rasismen. Men upplysningar som dessa måste ständigt inpräntas och spridas. Så länge som vi har det fria ordet. Ingen jävel ska kunna komma och säga i framtiden att “vi visste inte”. Vi vet.

 

Nu räcker det inte med statusuppdateringar (som ändå bara ses av ditt, faktiskt, begränsade nätverk).
Nu räcker det inte att skylla på andra (dumma media, dumma sossar, dumma centerpartister, dumma soffliggare, dumma lågutbildade, dumma akademiker)
Nu räcker det inte med att bara rösta rätt (du måste faktiskt organisera dig).
Nu räcker det inte med att bara tänka rätt (folk är inte tankeläsare).

 

Nu krävs aktion.
Vad ska du göra för att förhindra fascismens utbredning?

 

Jag skriver den här texten medan jag fortfarande kan. Snart kan en mångfald av röster komma att tystas. Först tidskrifterna. Vem tystas sen?

 


Madeleine Bengtsson

Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *