SJ fick medborgarjournalist på halsen

Andreas Nilssons blogg där han skriver om sina försök att bringa klarhet i vad som händer

En kvinna faller ner från perrongen. Tåget börjar rulla. Hon släpas med en bit. Flera vittnen blir en halvtimme efter olyckan förvånade över att den information som SJ går ut med via högtalarna inte stämmer med vad de nyss har sett. En av dem är journalisten Andreas Nilsson som vägrar låta saken bero. På sin blogg redovisar han sina undersökningar och för också en fortlöpande diskussion om hur journalistik kan bedrivas. Händelserna rapporteras i bland annat Expressen och Eskiltuna-kuriren.

Andreas Nilsson är journalist. Att undersöka, sammanfatta och publicera är vad han gör. Dock betonar han hur lite som egentligen krävs för att berätta något viktigt. Visst, han ingen amatör. Han vet redan i förväg hur han ska gå tillväga och kan vara ganska säker på att hans texter håller för att publiceras. Men mediet är gratis och de flesta skulle med andra ord kunna följa i hans spår utan att riskera mer än några timmar av sin fritid. Har man inte det skrivna språket för sigkan man filma med sin mobiltelefon istället. Svenska videotjänsten Bambuser publicerar det du filmar live och bäddar du in spelaren på din blogg sänds det där.

Över huvud taget börjar det finnas en hel del möjligheter att mer aktivt bidra till samhällsberättelsen. Second Opinion är en hemsida som granskar förstahandsuppgifter, ett försök till medborgarjournalistisk i större skala. Som privatperson eller organisation kan du dels be om att något ska granskas av de som arbetar med Second Opinion, men du kan också göra det själv. Anser du att något inte kommer fram i media har du alltså möjlighet att själv bidra med en annan vinkel. Second Opinion har en intervju med Andreas Nilsson där han för en diskussion om hur journalistik kan bedrivas mer transparent. Hur nya medier inte bara innebär försumbara distributionskostnader utan också kan vara ett nya sätt att arbeta. Om professionella journalister bidrar med insikter om hur journalistik bedrivs kan de i utbyte få hjälp från en engagerad omvärld med information och uppslag.

Lite undrar jag om utvecklingen skrämmer journalister. Deras arbetsmarknad är redan nu överjävlig och jag skulle inte klandra de yrkesutbildade som av och till förbannar en amatörinvasion på området. Å andra sidan är det kanske en utveckling som borde välkomnas. Jag läste Salomon Schulmans bok Jiddischland: bland rabbiner och revolutionärer och slogs över att alla han nämnde verkade ha publicerat sig på ett eller annat sätt. Journalistik föreföll snarast vara något man ägnade sig åt oavsett vad man jobbade med och vore det så dåligt? Det skulle fortfarande finnas journalister vars skicklighet och kunnande gjorde dem efterfrågade, men det skulle inte längre vara upp till heltidsjournalister att avgöra vilka historier som skrevs. Uppmärksamheten skulle förstås inte vara garanterad, men om journalistiken var en deltidssyssla skulle behovet av att skriva säljande texter minska. Vilka texter skulle då skrivas?

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *