Seger för socialdemokratin i Bosnien

Men stora utmaningar väntar den nya regeringen. 


Det bosniska folket skulle då få välja representanter i landets fem olika institutioner, det tredelade presidentskapet, parlamentet, underhuset för de två entiteterna samt presidenten till den serbiske entiteten, Republika Srpska, och regionförsamlingarna inom federationen.

Det är inte så lätt att hänga med i hur det politiska systemet fungerar och det är inte konstigt. Landets politiska system har ofta beskrivits som världens mest komplicerade politiska system. Den etniska geografiska uppdelningen av landet har tillsammans med en överdriven decentralisering av makten orsakat minskad tilltro till valet och demokratin. Enligt en valundersökning som gjordes av OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, tycker mer än 40% av respondenterna att de bosniska valen är orättvisa, vilket även ses i ett sjunkande valdeltagande till närmare 50% det senaste valet.

Trots det minskade valdeltagandet och den höga misstron till valet, har progressiva krafter vunnit mer mark under årets val. Kandidaten för det bosniska socialdemokratiska partiet, SDP:s Denis Becirovic, röstades fram som representant för bosniakerna i den tredelade presidentskapet tillsammans med den tidigare socialdemokraten och den socialliberala Zeljko Komsic för kroaterna. Medan Zeljka Cvijanovic från det ultranationalistiska partiet SNSD vann med en stor majoritet för serberna. 

Det som utmärker SDP är att det är ett parti som samlar många människor oberoende av etnicitet, kön och ålder. Med samlande budskap och löften om sociala och ekonomiska reformer kan SDP vara just det som Bosnian behöver. Stora utmaningar väntar partiet dock. SDP befinner sig i ett politiskt system som gynnar etniska konstellationer och partier och i ett splittrat land som knappt har hunnit återhämta sig från en pandemi och står inför två kriser som berör ekonomin och energiförsörjningen, präglat av Rysslands krig i Ukraina.

Hamza Jamous, GSHF

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *