Samla, bilda, påverka

 

1922178_10152693166082670_3535566183401209753_n

 

Folkbildningen är allt. Här en kö till cirkelanmälan vid ABF:s lokal på Spånehusvägen i Malmö. Libertas Johanna Mårtensson ser samma köer igen. 

 

En. Valrörelse. Till. Hur ska det gå till? Många undrade nog. Om än väldigt tyst. Mars är ju en kall jävla månad. Och februari sen. Snålblåsigt och dant. Och vad gör ännu en valrörelse med den interna debatten? Med idédebatten? I valrörelser och krig försvinner alla nyanser.

 

För några veckor sedan samlades aktivister, partister och andra på Bommersvik utanför Stockholm. ABF, sossarna och sidoorganisationerna bjöd på studieupptakt. Under hela helgen var partistyrelsens studieledare på plats. Studieledaren heter Tomas Eneroth och är även gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Ganska upptagen alltså. Men han prioriterade studieupptakten. Under sitt inledningsanförande talade han om vad vi hade, och vad vi inte hade. Han sa: ”Vi kan inte veta så mycket mer än att vi i alla fall har partiet”.

 

Ett annat parti som suktar efter bildning är Sverigedemokraterna. Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson sa nyligen att just det interna studiearbetet skulle komma att bli prioriterat. Det lär vara så att SD sökt efter studieförbund att samarbeta med, dock utan större framgång. De kan säkert starta upp studiecirklar ändå, med finansiering eller ej. Det passar ju faktiskt utmärkt. Studiecirkeln är nämligen en nordisk särart.

 

Och vi som har ett studieförbund – hur behandlar vi det? Och hur mår studierna i våra organisationer? Den som räknar noga finner bara en fördjupande idépolitisk utbildning på nationell nivå i arbetarrörelsen. Det är Wigforssakademin. I år hade akademin över tre sökande per plats, en gigantisk ökning från förra årets ansökningsskörd. Idépolitik tycks falla i smaken. Ledarskapssatsningar är inte nog.

 

Stadgan för Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti stipulerar att ”utveckling av socialdemokratins idéer” ska ske. Vad stadgan inte slår fast är hur viktig studieledaren är för rörelsens olika nivåer. Partistyrelsens och den lokala arbetarekommunens studieledare väljs inte separat på kongressen eller årsmötet. På regional nivå ingår inte studieledaren i det verkställandet utskottet. Tänk om studieledaren skulle väljas direkt av partikongressen! Tänk om fler valberedningar i partiet skulle tvingas finna personer enbart för studieuppdrag! Personer som är folkbildare och studienördar, och som enda uppdrag har att stärka bildningsarbetet i sin lilla del av partikolossen.

 

I valrörelsen ska vi besegra den fascistiska fienden, en tynande och allt mer ideologisk borgerlighet och, kanske främst, apatin inför politiken. Sen ska vi in i de dialektiska processerna igen. I studiecirklarna och de knepiga samtalen. Vi samlar. Vi bildar. Vi påverkar.

 

Johanna Mårtensson
Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *