Säg nej till valfrihetsskolan – främja frihet på riktigt!

Snart är det dags för partikongress. Under flera dagar i november ska ombud från arbetarekommuner i hela landat samlas för att avgöra riktningen för partiets politik framöver. Det är en viktig kongress av flera olika anledningar. Där ska det röstas om viktiga förslag om en mer offensiv bekämpning av klimatförändringar, en värdigare sjukvård och en betydligt mer progressiv ekonomisk politik. Vi får se hur långt till vänster partiet vågar kliva.


När partistyrelsen för några veckor sedan presenterade sina förslag på hantering av motionerna som arbetarekommun efter arbetarekommun har skickat in kom det nästan som en chock att höra att ”nu är det dags att förbjuda vinsterna i skolan”. Svängningen skulle förvisso ha hänt redan för två decennier sen. En generation har tvingats leva sig igenom det samhället som friskolereformen bidrog till. Men nåväl, nu ska jag inte klaga. Det är ett bra steg på vägen. Förhoppningsvis kan vi äntligen prata klarspråk i vad vi tycker om marknadsskolan och sluta ljuga för oss själva. Vi vet att systemet inte fungerar. Vi vet att det är vårt ansvar att bryta utvecklingen.


Däremot går partistyrelsen inte hela vägen. Likt Centerpartiet riskerar vi att hamna i en mellanmjölkig situation där vi nöjer oss med tro att ett gemensamt kösystem för friskolor och kommunala skolor kan ändra situationen till det bättre. I Skåne har ett samverkansavtal – ”Fritt sök” – funnits på plats sedan slutet av 00-talet som bland annat innebär att det finns ett gemensamt kösystem för samtliga skolaktörer. Hela konceptet bygger på en falsk tro om valfrihet. En tro som spär på klasskillnaderna i rapidfart. Det är knappast kösystemet som är det mest problematiska i det hela. I Skåne är konsekvenserna av det fria skolvalet en ökad segregation, ökad skolstress och minskat välmående bland barnen.


För att råda bot på det svältande skolsystemet vi har byggt upp sedan friskolereformen måste valfrihetsskolan helt enkelt avskaffas. Marknadsexperimenten och tron på att barn ska konsumera sin skolgång och därmed få välja den produkt hen eller dess vårdnadshavare ser som bäst är lika dumt som absurt.


Vi är första generationen som har upplevt marknadsliberala försök i välfärden sedan födseln. Vi är Bildts, Björklunds och nyliberalismens försökskaniner och det är mer än tydligt att biverkningarna av experimentet är allvarliga. Jag tror att vi är många som kan enas om att det är dags för ett skolsystem som främjar frihet – på riktigt. 


Elfva Barrio, Libertas redaktion och skånesosse

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *