Säg nej till mittenöverenskommelsen!

Överenskommelsen mellan S, L, C och MP är ett svek mot väljare och aktiva. Den bör avslås, skriver flera unga socialdemokrater. Bild: Frankie Fougantihn, CC-BY-SA-4.0

Högre hyror, sämre villkor på arbetsmarknaden, sänkta skatter och höjda bidrag för de allra rikaste var de borgerliga partiernas krav, regeringsmakten var Socialdemokraternas. Det är en kort sammanfattning av överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Överenskommelsen motiveras med med att stoppa Sverigedemokraterna. Men det politiska innehållet spelar SD i händerna. Socialismen blir inget alternativ, snart finns bara fascismen kvar som alternativ till högerns nedskärningar och privatiseringar.

Inga historiska paralleller fungerar för att rättfärdiga denna historiska vändning av Socialdemokraternas politik. Själva förutsättningen för den så kallade kohandeln mellan S och C på 1930-talet var att både S och C fick sin vilja igenom. Jordbruksstöd för bönderna och stärkta villkor och välfärd för arbetarklassen. Det förslag som nu presenterats innebär tvärtom en kapitulation för all socialdemokratisk politik i utbyte mot att klinga fast vid regeringsmakten.

Flera centrala valfrågor, som att arbetsförmedlingen ska behållas i offentlig regi, nej till marknadshyror och nej till höjda RUT-bidrag ges nu upp.

Inte ens migrationspolitiken, där många socialdemokrater hade hoppats att en överenskommelse skulle kunna innebära en vändning, innebär någon större förändring. De tillfälliga lagarna kommer förlängas och språkkrav för medborgarskap införs.

Många av de politiska förslag partierna kommit överens om är till och med mer nyliberala än politiken som alliansstyret förde. Om vi ändå ska bedriva borgerlig politik kan vi lika gärna låta borgarna regera. Alternativet som nu ligger framför oss, en S-administrerad borgerlig politik, kommer bli en dolkstöt mot själva förutsättningen för politisk förändring – en levande folkrörelse.

Vad vinner vi egentligen på överenskommelsen? Socialdemokraterna får sitta i regering, men vårt förtroende är snart förbrukat.

Håkan Bernhardsson, redaktör Tidskriften Libertas
Selma Hasković
Vidar Santesson
Martin Pudarić
Mathea Santesson
Hannes Arhammar Pakarinen
Linnea Ljungberg
Andreas Pettersson
Mathilda Erichs Lång
Moa Johansson
David Sindmark Hörnfeldt
Farima Sha
Anton Svensson
Rébwar Fexri
Jacob Nilsson

Simon Andersson
Martina Hedrenius
John Mogren Olsson

Vill du också skriva under? Hör av dig till skribenterna eller kommentera på Facebook!

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *