Retorik från proffstyckare

Mycket har skrivits om Anna Ankas inlägg om hemmafruar, riktiga män och mexikanska gästarbetare. Så mycket att man efter ett tag måste läsa det och när man ändå är inne på Newsmill blir det gärna ett par inlägg till. Det är då jag råkar läsa Roland Poirier Martinssons debattartikel på samma ämne med titeln “Ingenting går upp mot en riktig hemmafru”.

Hans tes är att en tyckarelit anser att det inte är bra om en mamma vill ta hand om sina barn, något som han har svårt att försvara utomlands eftersom det verkar ologiskt. Problemformuleringen om hemmafruar har aldrig varit att mammor inte borde vilja ta hand om sina barn. Att Martinsson har svårt att förklara ståndpunkten beror alltså snarare på att han hittat på den enligt principen: om man avgör både sina egna och motståndarerns argument så är det mycket lättare att vinna. En annan ståndpunkt som han också inte kan förklara utomlands är att folk tycker att män som försörjer sin familj är själviska. Vem tycker det? Om man börjar lägga till åsikter som att män som föredrar att vara den enda i familjen med en riktig pension är själviska, eller att män som har svårt att leva i förhållande där de inte kan hävda att de minsann är de som drar in pengar så det är de som måste ha sista ordet i alla beslut kan man definitivt hitta motståndare som är av andra åsikter än Martinsson, men det är å andra sidan fullt förklarligt. Varför diskuterar han inte det med sina kompisar i Texas? Är det för mycket begärt av en proffessionell opinionsbildare som Martinsson att han bemöter argument från verkligheten istället för att hitta på egna?

Roland Poirier Martinsson kanske inte tycker att han är en proffessionell opninionsbildare. I alla fall positionerar han sig mot åsiktseliten, som sägs dominerar medierna och det offentliga samtalet. Vad han inte nämner  (och inte Newsmills inforuta heller klarar av att förmedla) är att han är chef på tankesmedjan Timbros medieinstitut och kolumnist i konservativa Svenska Dagbladet. På vilket sätt tillhör inte Roland Poirier Martinsson en elit som tycker till i det offentliga samtalet?

Förövrigt, eftersom mitt ursprungliga ärende på Newsmill var att läsa det, kan jag rekommendera Kajsa Borgnäs och hennes kollegers debattinlägg om utbildning på sidan. Vad är det som gör att folk fortfarande försvarar en röst på Alliansen? Visst kan vissa saker bli bättre än de varit under Socialdemokratiskt styre, men gå med i partiet och berätta vad du vill göra istället då. Demokrati är ingen en åskådarsport.

Skrivet av Jesper Alex-Petersen, medlem i Libertas redaktion

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *