M på ena sidan, EU och libyisk militär på andra?

Svenska tennsoldater

Foto: Håkan Berg

Stridspiloter har deserterat från Libyen eftersom de inte vill stödja regimen. Carl Bildt är som vanligt luddig men säger att EU förbereder ett skarpt uttalande som alla ministrar står bakom. EU:s utrikesministrar antar jag att Bildt menar eftersom Sveriges handelsminister gärna hjälper Khadaffi med övervakning och statsministern försvarar vapenexport till diktaturen.

Militären står inte enad bakom Libyens diktator Muammar Gaddafi./…/Efter att ha deserterat ska piloterna, som lär vara högt uppsatta, ha avslöjat hemlig militär information./…/Tidigare har soldater i städer i östra Libyen lagt ner vapnen och ställt sig på demonstranternas sida”, rapporterar Aftonbladet i en artikel.

300 människor har dödats i helgens oroligheter i Libyen. Många av de som stridit för regimen har varit inhyrda legoknektar. – De sköt alla de såg, säger ett ögonvittne till TT“, skriver Aftonbladet i en annan artikel.

När revolutionen i arabvärlden nu nått Libyen och krypskyttar, legosoldater och stridsflyg dödat hundratals demonstranter i flera dagar drar sig Bildt ändå för att ställa sig på det libyska folket sida“, skriver Nyheter24.

Dock förbereder EU tydligen ett uttalande som Carl Bildt säger att alla ministrar kommer att stå bakom. Jag antar att det är EU:s utrikesministrar han menar för handelsminister Ewa Björling och statsminister Fredrik Reinfeldt sedan länge tagit ställning. I diktaturer måste folk kontrolleras och efterfrågan på övervakningsutrustning är givetvis stor. Därför åkte Ewa Björling till Libyen och erbjöd svensk övervakningsutrustning så att de kan hindra folk från att lämna landet.

Och statsministern? Jo:
Fredrik Reinfeldt kommenterar kritiken mot vapenexporten till dessa diktaturer genom att i Metro den 2 februari hänvisa till behov av ‘svenska jobb’“, skriver flera organisationer för fred, i GP, som också bloggar här.

Skulle inte någon med lite högskolepoäng i freds- och konfliktvetenskap kunna skriva ihop ett PM så man slipper surfa runt i timmar för att få en nykter bild av Sveriges utrikespolitik?

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *