Redaktören har ordet

Efter att ha valts till redaktör för Libertas på S-studenters kongress i Uppsala i början av december har jag nu officiellt tillträtt detta fina uppdrag. Jag vill återigen tacka så mycket för förtroendet att leda S-studenters idépolitiska tidskrift under detta år! Jag tycker det ska bli otroligt roligt och spännande att få driva arbetat framåt tillsammans med min eminenta redaktion bestående av Erik Solfors, Junie Ek Alexandersson och Chadi Toprak. Det var till Libertas som jag själv skickade min första text för flera år sedan, och jag hoppas Libertas kommer vara en start eller fortsättning för er i ert skrivande. 


Vi lämnar bakom oss ännu ett år av pandemi som blixtbelyst ojämlikheten i samhället och på många sätt förstärkt klyftor. Det har också varit ett år där samhällsklimatet har fortsatt att hårdna och där anständighetens gräns har förflyttats ytterligare. Ett tydligt exempel på detta är inte minst att Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde gemensam sak med Sverigedemokraterna för att göra ändringar i den tidigare rödgröna regeringens budget. Och Liberalerna som har fortsatt sin ökenvandring ännu längre högerut och verkar glömt bort alla sina tidigare principer. Att samma parti en gång hjälpte oss socialdemokrater att införa demokratin i vårt land gör deras förflyttning ännu mer sorglig. 


Vi ser också en förskjutning i vårt egna led, som märks både i själva förslagen men också i retoriken. Framförallt i frågor gällande integration och migration men även brott och straff. Det senaste i en rad av hårda utspel är förslaget om att bistånd ska användas som påtryckningsmedel för att få andra stater att ta emot medborgare som fått utvisningsbesked från Sverige. Skulle bistånd beviljas utifrån ett sådant krav frångås principen om solidaritet som biståndet och det internationella samarbetet bygger på. Man bortser då också från internationella konventioner som klargör att bistånd ska ges utifrån behov och vad som skapar mest nytta för pengarna. 


När retoriken hårdnar, medmänniskor blir slagträn och solidaritet villkoras behövs en tydlig motvikt som visar att en annan väg är möjlig. Men också att den vägen är bättre. Sedan Libertas grundades har tidskriften varit den plattform där de progressiva, modiga och väl underbyggda reformerna arbetats fram. Den progressiva idéutvecklingen behövs inom vår rörelse men också i samhället i stort. Det behövs en röst som håller fast i grundläggande principer även när det blåser kallt. Som vaktar anständighetens gräns.


Libertas är navet i S-studenters idépolitiska utveckling och ska fortsätta vara den plattform där medlemmar kan utbyta idéer, kunskap och erfarenheter för att komma fram till de nya reformerna och förslagen. En plats att hämta inspiration och stärka argumenten för att på ett ännu starkare och slagkraftigare sätt kunna föra kampen för ett jämlikt, inkluderande och demokratiskt samhälle.  Det här är er tidskrift och jag ser fram emot att läsa era texter. 

Sofia Hvittfeldt

Libertas redaktör

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *