Recension: Putins folk

putin

Varför gillar ryssar Vladimir Putin? Det försöker Kalle Kniivilä, journalist på Sydsvenskan, ta reda på i Putins folk – Rysslands tysta majoritet.

 

Kniivilä har rest till Moskva och därifrån österut för att prata med ”vanliga människor”. Som småbarnsföräldrarna Galina och Renat i Sjumerlja eller Irina Romanova, förskolelärare i Tjeboksary. Det är habil journalistik.  Intressanta intervjuer och förklarande partier som varvas på ett naturligt sätt. Och tack vare Kniiviläs vinkel fyller reportagen en lucka i rapporteringen om Ryssland.

 

Artiklarna om Putin i svensk media de senaste åren har varit oräkneliga. Men de har också varit ganska lika varandra. Vi får framför allt höra om de konstigaste och obehagligaste beslut som Putin har tagit. Sådana finns det gott om. Och det är inte konstigt att media fokuserar på dem.

 

Men det kan framstå som förvirrande att Putin ändå har ett så starkt stöd hos sin befolkning. Man riskerar att tänka att de där ryssarna ju verkar helt …

 

Den här förvirringen hjälper Kniivilä till att reda ut. Tack vare stigande oljepriser har livet blivit bättre för många människor under Putin. Särskilt i jämförelse med de kaotiska åren på nittiotalet. Lönerna har stigit, det har blivit möjligt att söka bostadsbidrag och köpa sig en egen lägenhet, fler och fler har råd att åka utomlands. Och i delrepubliken Tjuvasien har det under de senaste åren öppnat 24 nya idrottshallar. Bara som ett exempel.

 

De flesta som intervjuas stödjer Putin av ekonomiska skäl. Och det kan mycket väl vara den enskilt viktigaste orsaken till varför han sitter kvar som Rysslands president, femton år efter att han kom till makten första gången. Men förmodligen räcker det ändå inte som förklaring.

 

Efter annekteringen av Krim sköt Putins stöd i höjden. Så även under kriget mot Georgien. Samtidigt ökar dem homofoba propagandan och främlingsfientligheten är utbredd.

 

Putin har upprättat Ryssland som stormakt igen i många ryssars ögon. Samtidigt som väst demoniseras och utmålas som dekadent. För att förstå Putins Ryssland och den ryska opinionen behöver också nationalismen och de här fascistoida tendenserna förklaras. Det tas upp en del i Putins folk, men hade varit intressant att läsa mer om.

 

Kniivilä har gjort sina reportage före Majdan, före annekteringen av Krim och före det som nu pågår i östra Ukraina. Kanske hade han fått andra svar om han hade gjort reportagen i dag. Men förhoppningsvis skriver Kniivilä fler böcker om Ryssland. Och gärna någon om Ukraina.

 

John Runeson

Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *