”Rätt tajming” för oss gräsrötter att prata socialdemokrati finns aldrig

Eftervalsdebatten är igång vare sig vi vill eller inte. Om du inte använder din röst i den för att forma framtidens socialdemokrati, så kommer någon annan att använda din tystnad, skriver Håkan Bernhardsson som är Libertas redaktör. 

 

Ett år före valdagen får man inte diskutera politik som sosse. Då är är ju val snart. Månaderna efter valet ska man också helst hålla igen, för då är det jätteknivigt med regeringsfrågan. Sedan ska ju budgeten sättas. Och faller den är vi tillbaka till principen att hålla tyst eftersom regeringsfrågan är uppe igen. Det ”svåraste parlamentariska läget i modern tid” är egentligen ett permanent tillstånd, så kanske ska man göra bäst i att inte säga vad man tycker alls. Eller jo förresten, vi kan ”ta frågorna internt!”. Men absolut inte i partiinterna grupper online, för då skriver någon tjänsteman mitt i natten ”ring mig imorgon så pratar vi två i stället!”.

 

Partikongresserna är ju knappast heller ett forum för politisk diskussion. Dit strömmar politiska tjänstemän och kommunalråd från hela landet som ombud för att under en vecka sitta i slutna rum och bolla semantik i olika politiska dokument. När partiledningen riskerar att åka på stryk i en fråga så kompromissar de med en skrivning som ger dem tillräckligt med svängrum för att i princip köra igenom sin andemening i dagspolitiken ändå, mot medlemmarnas vilja. Efter kongresserna ska en god sosse visa på sammanhållning och inte ifrågasätta vad som beslutats.

 

Det finns alltid en ursäkt uppifrån för att lägga locket på när någon vanlig medlem vill komma och påverka. Varje förnyelse av partiet hindras av den tröghet som partiinstitutionerna byggt upp genom åren. Det finns alltid en ursäkt för att den som redan har en position i partiet ska bestämma över politiken i stället för att medlemmarna gör det.

 

Vad som räddade partiet från ett ännu värre valresultat är att våra gräsrötter faktiskt vågade ryta till i våras, när asylpolitiken var ett race to the bottom mellan partierna och tiggeriförbud låg i görningen. De fackliga och politiska hjältar som dag ut och dag in kokat kaffe och knackat dörrar de senaste månaderna förtjänar också att få ta del i partiets politiska utveckling.

 

Oavsett om vi vill det eller inte är eftervalsdebatten igång nu. Boysen på regeringskansliet gör allt för att försvara sina professionella karriärer och all prestige de lagt i att ”det var smart att ta de hårda frågorna i våras”. Den s.k. Zanchiplanen innebar i praktiken att vi först kraschade till ett 21-procentsparti, varpå gräsrötterna ryckte in och räddade oss till ett valresultat om 28 procent genom en helt fenomenalt genomförd mobilisering mot extremhögern, mot marknadshyror och för en politik för utbyggd välfärd genom familjeveckan.

 

Socialdemokratin startade som ett uppror mot överheten, för demokrati och jämlikhet. Även om ditt partidistrikt eller din sidoorganisation helst vill att du ska inte ska sticka ut hakan ”just nu” och säga i vilken riktning du tycker socialdemokratin ska vandra i framtiden, så vore det snarast ickesossigt att hålla sig på mattan. Det förvanskade socialdemokratiska uttrycket ”gör din plikt, kräv din rätt!” betydde en gång i tiden att det är din plikt att kräva lika delaktighet i samhällslivet. Det borde väl även gälla inom partiet? Skriv en text till Libertas, även om du inte är studentförbundare. För om du inte säger vad du tycker om framtidens socialdemokrati så kommer någon välavlönad partitjänsteman göra det i ditt ställe!

 

Håkan bernhardsson

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *