Popvänsterns ursprung, eller: en låtlista för valrörelsen

The Red Wedge Tour 1986 [Spotify]

Nästa nummer av Libertas kommer att ha temat Storbritannien, så detta kan väl passa bra som uppvärmning både för det och valrörelsen.

I England 1985 tog Billy Bragg, Paul Weller och Jimmy Sommerville initiativ till kollektivet The Red Wedge. De kampanjande för att unga människor skulle engagera sig i politiken i allmänhet, och mot Tories och Thatcher-regeringen i synnerhet. Ett område där man var synnerligen aktiva, och antagligen som viktigast, var HBT-personers rättigheter, med både Jimmy Sommerville och Tom Robinson som framstående figurer.

Troligtvis var det i denna veva som popmusik blev associerat med vänsterpolitik i snävare mening. Sextiotalets hippiekultur och sjuttiotalets punk hade visserligen varit etablissemangskritiska, men oftast till förmån för något som kunde kallas anarkism men som mest var en romantisk känslomässig impuls, eller en hedonism utan tydlig hemvist i det politiska fältet.

Föreningen tog sitt namn från samma målning av El Lissitsky som är förebild för Socialdemokratiska studentförbundets logotyp. Relationerna med Labour var täta (man firade grundandet hemma hos Robin Cook), och 1986 turnerade man som en indirekt del av Labours valkampanj. Listan är en blandning av de band som tog del i turnén. Plus The Housemartins och deras fortsättning The Beautiful South, som inte fick vara med när de satte upp som mål att den brittiska kungafamiljen skulle ha spetsats på pålar innan turnén var slut.

Erik Vestin

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *