Osaklig kampanj mot svenskt bistånd

picture147207

John Runeson från Libertas kommenterar den senaste tidens debatt kring det svenska biståndet. Det är flera debattörer som har använt sig av kraftiga överdrifter, siffertrixande och osakliga argument. Elisabet Höglund är en av de som gett sig in i debatten.

 

I onsdags skrev Sidas kommunikationschef Joachim Beijmo ett svar i Aftonbladet (23/10) på Elisabeth Höglunds kolumn (21/10) i samma tidning. Höglunds artikel handlar om cynismen på Sida och om en misslyckad fattigdomsbekämpning. Beijmo rättar några av Höglunds faktafel. Bland annat har Höglund hävdat att fattiga länder har tagit emot biljarder i bistånd. Det stämmer inte. Som Beijmo skriver: ”För att komma upp i en biljard hade vi behövt hålla på i 1149 år.”

 

Höglunds artikel kommer efter en tids intensifierad svensk biståndsdebatt. Framförallt SvD har bland annat granskat UD:s biståndshantering och det bistånd som Sverige bedriver via FN.
Alla granskningar av statliga departement och myndigheter är så klart välkomna. Men granskningen i SvD har skett i en ovanligt raljant ton för att vara en journalistisk granskning. Den liknar tonen som ibland finns i biståndsdebatten, i de opinionsbildande artiklarna om bistånd.

 

Samma dag som SvD inledde sin serie av granskande artiklar, publicerade SvD:s ledarsida en artikel av Benjamin Katzeff Silberstein (30/9). Katzeff Silberstein menar att bistånd till många länder är helt onödigt, att det kommer att dras in, men att ”biståndsindustrin” kommer att sätta sig emot eftersom ”biståndsarbetare kommer alltid att vilja fortsätta bo i spännande länder, fjärran från vintergråa Sverige, där man dessutom kan leva mycket gott på en svensk månadslön.”

 

Detta misstänkliggörande av statliga tjänstemän vore otänkbart i de flesta andra debatter, exempelvis i en debatt utbildningsväsendet. Men biståndsdebatten har ovanligt högt i tak. Så högt i tak att man kan säga nästan vad som helst: vara lika osaklig som Katzeff Silberstein eller ha så dåliga begrepp om fakta som Höglund.

 

Ett misstänkliggörande av biståndsbranschen leder i förlängningen till ett ifrågasättande av bistånd över huvud taget. Att vilja dra ned på biståndet är en politisk ståndpunkt som kan föras fram. Men då ska den också argumenteras för. Först då kan den bemötas. Annars riskerar debatten att sjunka till en nivå som, om den hade en motsvarighet i exempelvis debatten om skolan, skulle låta ungefär: Skolorna blir allt sämre – ned med skolorna!

 

John Runeson,

Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *