Markus Uvell, VD på den borgerliga tankesmedjan Timbro, valde dagen före internationella kvinnodagen att basunera ut gruppen mäns ansvarsfrihet när det gäller allvarliga konsekvenser av patriarkatet. Att tycka annorlunda är orimligt, menar Uvell.
Föga förvånande för en högerman (strukturer finns inte, bara individer, jada jada). Inget att lyfta på ögonbrynen för. Det som däremot gjorde mig upprörd for reals är att Uvell väljer att föra den här diskussionen dagen för 8:e mars. När det är hög tid att markera mot det ökande kvinnohatet, den segregerade arbetsmarknaden och våldtäktsmän använder han istället twitter för att gnälla om kollektiv bestraffning. Snacka om orimlig!!
Samtidigt förstår jag att Uvell tycker det här är jobbigt. Att han känner sig lite extra utsatt dagarna kring feminismens högtid. Reell jämställdhet innebar ju i praktiken att ett antal av gruppen män med makt faktiskt får maka på sig.
Någon reell jämställdhet har vi som bekant inte idag. Och jag menar att män som grupp har en kollektiv skuld till detta. Öpp öpp öpp! säger säkert både Uvell och du. Vadå, så om en snubbe begår våldtäkt så är det alla pöjkars fel?! Hur då?
Jo: på alla samhällets områden är män som grupp överordnade kvinnor som grupp. Samma mönster går igen i alla kulturer och i på alla kontinenter. Hörde ni förresten om häxbränningen nyligen på Papua Nya Guinea? Alla män begår handlingar för att hålla patriarkatet stånget. Ja, så är det faktiskt. För alla maktmedel som män utövar samverkar och förstärker varandra och leder till kvinnors underordning. Små maktutövningar okejar grymmare diton.
Män som inte städar, tar ut föräldraledighet eller struntar i huruvida kvinnan får orgasm vid samlag bidrar till och förstärker patriarkatet. Män som bedömer kvinnor utifrån utseende samverkar lika mycket till patriarkatet som de som begår våldtäkt. Genom att värdesätta mäns homosocialitet högre än jämställdhet bidrar män till att kvinnor utestängs från maktpositioner. Så länge män inte erkänner sin kollektiva överordning och börjar ifrågasätta den förgörande mansrollen kommer vi kvinnor inte kunna leva fullvärdiga liv.
Mina åsikter är orimliga, menar Uvell. Intressant. Jag tycker snarare det är patriarkatet som är orimligt. Att det är dags för lite reformer såsom individualiserad föräldraförsäkring och samtyckesbaserad våldtäktslagstiftning för att delvis råda bot på mäns överordning. Detta och mycket mera är S-studenter för. Och förhoppningsvis snart SAP efter partiets kongress om ett par veckor.
Oj, var det svårt att smälta? På tok för orimliga krav? Sorry. Då får vi la nöja oss med lite lagom, snälla grejer alla killar kan göra själva för att förändra systemet. Vi lägger ansvaret på individen helt enkelt. Checklista för rimlig, individuell insats av frivilliga män:
- Betala din partner – om hon är kvinna – retroaktivt för allt obetalt hushållsarbete hon hittills utfört. Avrunda uppåt.
- Ge kvinnor sexuell njutning för en gångs skull. De sisådär kommande 100 sextillfällena med en kvinna bör du fokusera enbart på hennes njutning. Läs på om kvinnlig anatomi. Betänk att omslutande sex inte kan ske på för kvinna behagligt sätt förrän efter minst 40 min ”förspel”! Fejka din orgasm om du inte kommer själv så att hon inte behöver känna sig dum och dålig.
- Sluta bedöma kvinnor utifrån utseende. Säg aldrig mer ”snygg röv!”, säg ”bra hjärna!” istället om du tvunget måste ha en åsikt om kvinnor hela tiden. Alternativt håll bara käft.
- Reagera alltid och starkt på antifeministiska och kvinnohatande uttalanden och reklam. Inse att det är de extrema kvinnohatarna som med sitt våld mot kvinnor är förtruppen som gör att vanliga snälla du i förlängningen får högre lön än kvinnor och kvoteras in i bolagsstyrelser utifrån ditt underliv.
- Läs på om mäns homosocialitet, fundera över hur mycket du pysslar med det och gör sen tvärtom. Motsatsen.
- Gå ner i arbetstid och begrunda din roll som man i ett manssamhälle. Lägg den vunna fritiden på att omvända bröder och baka kakor.
- Sluta twittra trams.
/Madeleine Bengtsson, ordförande Borås S-studenter och medlem i Libertas redaktion