Öppenhet och partikultur

Sal K1 inne på Svenska mässans lokaler är fullsatt, vi med pressleg får vänta till sist för att allmänheten ska få ta plats först. Det är kanske 200 personer inne i lokalen inklusive ett 20-tal representanter från tredje statsmakten. Nedanför läktarna i två ljusbruna sitter Marianne Rundström och Thomas Bodström.

Det en timme långa samtalet grundar sig i Thomas Bodströms biografi “Inifrån: makten, myglet, politiken” som kom ut i våras. Under samtalet återkommer han flera gånger till den socialdemokratiska partikulturen som han menar skulle må bra av mer öppenhet och fler enskilda politiker som vågar sticka ut. Partiledarvalet av Håkan Juholt är ett exempel där han menar att det är “helt sjukt” att ombuden på partikongressen, som alla är noggrant utvalda, bara har ett alternativ att välja på. Istället för att det finns fler personer att välja.

För att Socialdemokraterna ska komma tillbaka menar Bodström att partiet måste öppna på partistrukterna, mer insyn och demokrati. Dessutom borde fler ta chansen att visa vad dom vill ha för uppdrag, tystnadskulturen där ingen får sticka ut måste bort. Bodström pekade även på att genomströmningen i partiets riksdagsgrupp måste ändras, så att det finns en begränsning på hur många mandatperioder som en politiker kan sitta i Riksdagen. “Annars blir det svårt att få in unga människor” säger han. Detta kan vara intressant att koppla till den organisationsdiskussion som pågår i partiet.

Samtalet handlade även om det biografiska i boken, alltså hur Bodström fick uppdraget som minister i Göran Perssons regering och hur det var att inneha uppdraget. Det återkom flera kända anekdoter om Bodström berättat tidigare i media, men även en del nya berättelse vad som händer bakom kulisserna. Han nämnde i korthet det stöd han hade från sin familj i att ta uppdraget som minister när Persson frågade honom. Att han skulle ta uppdraget för annars skulle han bara gå hemma ältandes över hur livet skulle blivit.

Det som är viktigast som socialdemokrat att ta med sig från Bodström är tankarna kring att vi har ett stort och stelt parti, där du endast ses som riktig sosse om du varit SSUare massa år innan du tar politiska uppdrag. Att det måste vara okej att komma in från sidan, annan bakgrund än SSU måste också värderas högt. Och att vi måste tar med oss Bodströms tanke att tidsbegränsa antal mandatperioder i Riksdagen för att öka genomströmningen.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *