Nytt år – ny idédebatt

image

Det är nytt år, ny budget och nya politiska strider. De bedrivs på olika sätt: genom att lämna in motioner till årsmöten, genom att demonstrera, genom att värva en ny medlem till klubben. Men också genom att sätta idéer på pränt. Lufta tankar och argument.

 

Därför finns Libertas. S-studenters idépolitiska tidskrift är en kanal där förslag kan presenteras, nya tankegångar diskuteras, kritik framföras och provokationer utföras. Här publiceras debattartiklar, recensioner, krönikor, dikter och essäer. Här får S-studenter pröva sina vingar.

 

Det händer något med den politiska tanken när den formuleras i text. Den skärps och konkretiseras. Genom att den yppas, har den en möjlighet att befästas och delas. Den ger ringar på vattnet och kan leda till förändring.

 

Under 2015 publicerades mängder med artiklar i nättidningen men några stack ut lite extra och fick flest läsare. Det var bland andra doktoranden Kristin Linderoths text för nästan exakt ett år sedan, efter attacken mot tidskriften Charlie Hebdo. Hon reagerade mot hur solidaritet tycks kräva identifikation, något som återigen blev aktuellt efter terrorattentatet i Paris i november 2015. Varför uteblir solidariteten när attacker äger rum i Syrien, Kurdistan eller Libanon? Vem vinner på den uppdelningen? Hur kan solidariteten öka?

 

En annan text som lästes av många var Elin Ylvasdotters debattartikel om att skrota det fria skolvalet, eftersom det cementerar klassamhället. Vid SSU:s kongress i augusti gick debatten varm i frågan och kongressen beslutade till slut att driva frågan om en reformering av skolvalet. Partiet har dock i ändrat sig i ärendet. Kanske dags att skriva lite motioner till kommande partidistriktskongresser?

 

Nasra Alis text om att EU måste ändra sina asylregler är fortsatt lika relevant. Att unionen inte klarar av att solidariskt hjälpa dem som flyr från krig, är ett sorgligt misslyckande. Att Sverige inte gör det är än värre. När ska Syriens och Iraks folk slippa helvetet?

 

I oktober skrev Simon Andersson en självutlämnande artikel om att leva med psykisk sjukdom. Att män berättar så öppenhjärtigt är ovanligt och texten fick många reaktioner. Den psykiska ohälsan ökar och de insatser som görs tycks inte vara tillräckliga. Vad krävs för att motverka denna folksjukdom? Och hur kan ämnet bli mindre tabubelagt?

 

I dagarna kommer Libertas femte antologi ut på temat “Den fattiga människan”. Den går ut till alla medlemmar och kommer även att publiceras här på hemsidan.I samband med det släpper Libertas även ett studiecirkelmaterial som kan användas tillsammans med antologin, håll utkik på facebooksidan och här! Temat för nästa antologi kommer att bestämmas i februari – har du något förslag på tema?

 

I februari åker redaktionen till Ungern på en reportageresa (finansierad av Olof Palmes minnesfond) vilket kommer att märkas bland texterna. Vi kommer även att ha två skribenter som skriver om Albanien och Kosovo. I vår kommer redaktören också att göra ett besök i Angola.

 

Under 2016 ska den socialdemokratiska idédebatten stärkas, liksom den internationella solidariteten. Där är Libertas en viktig kugge. Liksom du.

 

Madeleine Bengtsson
Libertas

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *