NYHET: LIBERTAS BLIR LIBERAL

Libertas har under lång tid gått på knäna finansiellt. Med en ideellt arbetande redaktör och redaktion och en mycket snäv budget som knappt täcker tryckkostnaderna har tidningens fortlevnad varit oklar. Samtidigt har Libertas fått mycket uppmärksamhet och många uppskattar tidningen. Idag kan en enig redaktion presentera en lösning på tidningens ekonomiska situation: Libertas blir liberal. Efter en överenskommelse med Svenskt Näringsliv initierad av Stefan Stern har Libertas gått med på att bli socialdemokratins nyliberala bastion.

Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna, välkomnar förslaget: “Jag tycker det är mycket bra att Libertas går i den här riktningen. Det finns för många vänsterradikala tidskrifter inom socialdemokratin, det skapar lätt missförstånd. Socialdemokraterna är ju inte vänster längre.”

Eftersom namnet “Libertas” har tydliga liberala konotationer kommer tidningen att behålla samma namn, men innehållet kommer att fokusera på skattesänkningar och privatiseringar inom välfärden. Fokusskiftet kommer också tydliggöra Libertas självständighet från det Socialdemokratiska Studentförbundet. Tidigare har tidningens innehåll och debattörer ibland tolkats som s-studenters officiella ståndpunkter. Folk kommer lättare att se skillnad på Libertas och S-studenter, tror Elinor Odeberg, Libertas redaktör.

Carema, Capio och Attendo har redan hört av sig och erbjudit annonser som täcker mer än tidningens årliga kostnader. Samarbetet med Svenskt Näringsliv innebär att Libertas kommer att gå med vinst.

“Först blev jag förbannad när jag hörde om överenskommelsen. Sen insåg jag att detta faktiskt innebär mer resurser för kursverksamhet och resor för förbundet”, säger S-studenters ordförande Magnus Nilsson.

I början av maj kommer Libertas att anordna en releasefest tillsammans med Timbro. Mer info kommer snart.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *