NYA ARBETSLINJEN=(Inget jobb=inga barn)?

Tyrone Lilja, 43, har varit arbetslös i tre månader och får fortfarande inte någon a-kassa. Till följd av detta ligger han efter med hyran och kan inte träffa sina barn som bor på annan ort och nya regler från den första juli förvärrar situationen, skriver Efter Arbetet.

Det är drygt att inte ha pengar. Därför ska fler söka jobb, gärna lägre betalda, om man sänker a-kassan. Men det finns mycket mer som är jobbigt här i världen. Att riskera att bli vräkt, att behöva låna till sin telefonräkning och att inte få träffa sina barn till exempel. Allt detta drabbas Tyrone Lilja av pga regerings nya regler för a-kassan.

Är tanken att om man försvårar livet ännu mer för någon som blivit arbetslös så kommer de acceptera ännu sämre villkor och därmed komma i arbete ännu snabbare? Långt ifrån alla har marginalerna som krävs för att leva utan lön i tre-fyra månader och Tyrone Lijas fall är långt ifrån unikt enligt Åke Ljunggren på IF metall.

– Reglerna är fruktansvärt knepiga och kantiga. Efter lagändringen har det blivit hemskt.[…] Otroligt mycket extrajobb, plus en oförutsägbar situation för den arbetslöse.

Att sänka a-kassan är i sig fel då det ökar klyftorna i samhället, straffar folk som drabbats av arbetslöshet och sänker lönerna generellt. När man dessutom försvårar för de som har rätt att få ut den sänkta a-kassan så att deras barn blir lidande har man sedan länge passerat gränsen till det vidriga. Enskilda individer är de drabbade. En regering som säger sig värna individens rättigheter den skyldige, än en gång.

Skrivet av Jesper Alex-Petersen, medlem i Libertas redaktion

Sven-Erik Österberg och Handelshögskolans S-studenter har skrivet om regeringens motiv och konsekvenserna av dess politik på Newsmill.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *