Nkozi Madiba

Madiba

Frihetskämpen och socialisten Nelson Mandela hedras bäst genom fortsatt kamp. Bild: Marco Alexander.


Idag hedrar vi Nelson Mandela
, Sydafrikas första demokratiskt valda president och en av de ledande motståndspersonerna mot apartheid och mot kapitalism.

 

Det är många som visar sin aktning för Madiba, som han kallas i Sydafrika, dagen efter hans bortgång. Han har med åren blivit en symbol för fred, försoning och frihet. Det är bra. Det förtjänar en man som suttit fängslad i 27 år för människors lika värde och efter frisläppningen talade om förlåtelse framför hämnd.

 

Vad som är sämre är att hans politiska sprängkraft suddats bort från hans ikonbild. Politiker från alla läger hyllar honom och lyfter fram hans försonande, milda drag. Sällan talas det om hans radikala ideologi, om hur han efter många ickevåldsstrategier började bedriva beväpnad kamp mot den vita, kapitalistiska regimen. Om Mandela och ANC bara varit snälla och tålmodiga hade Sydafrika kanske fortfarande bedrivit apartheidsystemet.

 

Efter år av kamp vann han och ANC den politiska demokratin i Sydafrika. Efter århundraden av diskriminering, tortyr och tvångsförflyttningar såg sydafrikanerna fram emot en mer rättvis utveckling och resursfördelning. Men eftersom de inte vann den ekonomiska demokratin blev många av orättvisorna kvar. Historien lär oss att det inte räcker med rösträtt.

 

Idag hedrar vi Nelson Mandela och ANC genom att läsa Frihetsdeklarationen  som antogs 1955. Senare även av sydafrikanska fackföreningsrörelsen COSATU och United democratic front (UDF). Deklarationen, som bygger på politiska förslag uttryckta av folket under ANC:s kringresor i landet, är något av det vackraste och mest revolutionära som skrivits. Att fortsätta kämpa för dess förverkligande är att hedra Madiba. Amandla!

 

Madeleine Bengtsson
Libertas
Ordförande Borås S-studenter

 

 

Visa solidaritet!
Stötta och lär dig mer om ANC och Sydafrika genom Olof Palme International Center och Afrikagrupperna.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *