Nazister farligare än Daesh

sxdc0945

 

Under söndagsnatten den 18 september skakades New York och dess närområde av att ett antal utplacerade rörbomber small. Som tur var dog ingen under attackerna, men ett tiotal personer skadades av explosionerna. Attackernas gärningsmän kunde, efter en intensiv polisjakt, gripas. Alla gärningsmän tros ha kopplingar till terrorgruppen  Daesh, och de har förmodligen utfört attackerna på order av Raqqa , ISIL:s högkvarter.

 

Onekligen har Daesh intensifierat sitt spel i västvärlden med ökade terrorcellsattacker, i stil med den Manchuriska kandidaten. Pseudostaten ISIL:s förluster på hemmafronten i centrala Syrien har fått dem att rikta blickarna mot Europa och USA. Attentaten från år 2015 till idag är många, Malik i San Bernadino, Mateen i Orlando, Lahouaiej-Bouhlel i Nice, de ISIL-anslutna terroristerna i Paris, och New York nu nyligen. Oron för terrorattentat med fundamentalistiska förtecken är rimligtvis inte obefogade, men i vissa relativa mått oproportionerliga.

 

Media, gemene man och samhället i sig har en tendens att överdriva en form av hot och nedspela en annan; en som kanske är mer närvarande och direkt än den sistnämnda. Man vill gärna diskutera och problematisera hotet av religiös extremism, men är gärna tyst om det våld som högerextrema grupper och individer utövar i vårt samhälle.

 

Enligt det amerikanska institutet Center for Complex Operations, så är attentat i form av högerextremism farligare och mer prevalent än någon annan form av politiskt våld i Europa. Tittar man bara på den lördagskväll, då attentaten i New York tog rum, brandbombades samtidigt en fackligt aktiv socialdemokrats bil i Skåne; troligen var dådet genomfört av den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Så sent som den 21 september sparkades en ung, finländsk kille ihjäl av nazister efter att ha gått på en antifascistisk demonstration. Den 24 september tilläts nazister demonstrera på Raoul Wallenbergs torg, precis intill en synagoga som hade predikan.

 

Över hela Europa, och USA, är denna trend noterbar. Etablerade, politiskt extrema och militanta organisationer är de som utövar den överväldigande majoriteten av det politiska våldet. De som är mest aktiva i denna form av aktivitet är högerextrema organisationer, som ovan nämnda Svenska och Finska Motståndsrörelsen.

 

I Sverige har fundamentalistterror i form av jihadism aldrig tagit ett enda liv. Till trots mot detta faktum får hotet av en icke-existerande fundamentalist med en attrapp kring magen lika stort, eller mer, medialt utrymme som härjande nazistgäng på gatorna i våra lokala städer, kommuner och byar. Vi måste sluta överdriva hotet om terrorceller när folk dör dagligen av nazister som strövar omkring på våra gator; de måste stoppas omedelbart.

 

sebastian nilsson qvist

Libertas redaktion

Bild: Scanpix

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *