Nasra Ali: Kulturförakt gynnar inte demokratin

vadhallerdupamed

I sin artikel försvarsreklam: Surdeg är viktigt – demokrati viktigare skriver Erik Helmer om diskussionen kring försvarsmaktens reklamkampanj ”Vad håller du på med”. Reklamkampanjen som åsyftar unga vuxna människors aktiviteter, såsom instagramfotografier och tejpa fast sig på väggen, är mindre viktigt än minröjning och försvarets verksamheter om att försvara demokratiska rättigheter har fått en hel del kritik från ganska många håll. Helmer skriver att vissa kritiker menar att reklamkampanjen ”andades förakt mot kultur” och att kulturbegreppet inte kan inkorporeras till sådana aktiviteter.

 

En av de frågor som Helmer ställer sig är om det skulle innebära en större samhällsnytta att lägga upp bilder på instagram än att säkra transporter av mat. Svaret på den frågan är enligt författaren ja, och den som svarar något annat gör sig, enligt honom, skyldig till en svindlande värderelativism. Att Helmer gör sig skyldig till en svindlande värdeobjektivism nämner han ingenting om.

 

Min fråga till Helmer är vad som kan inkorporeras i begreppet kultur om inte sådana aktiviteter är kultur? Att han definierar kultur som att “omdekorera Sixtinska kapellets tak eller skriva en diktsamling om krysantemum”, är för mig väldigt snävt! Bara för att mina instagramfotografier inte kan döda någon eller transportera mat innebär inte att de inte kan försvara demokratiska rättigheter. De individer som varje dag dokumenterar sina liv ur sina perspektiv skapar en samhällsnytta som i sin tur gör att vi antingen reagerar eller fortsätter kämpa för demokratiska rättigheter eller applåderar och beundrar dessa individer.

 

Att försvara demokratiska rättigheter innebär inte att man ska gå runt med militärkläder eller vifta med vapen. Att sätta begreppet kultur mot demokrati och ifrågasätta om huruvida kultur försvarar demokratiska rättigheter är för mig att andas förakt mot kultur.

 

Nasra Ali, Malmö S-studenter

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *